lypnevaЛьвівські патрульні та працівники «Муніципальної дружини» планують першими в Україні випробувати новий спосіб боротьби з порушенням правил паркування – блокування коліс автомобілів. Про це під час наради заявив начальник управління патрульної поліції Львова Роман Пилипенко, пише Zaxid.net.

«Порушення правил паркування, особливо в центральній частині міста – це проблема всіх історичних міст. Наприклад, евакуація одного автомобіля з вул. Князя Романа займає близько 40 хвилин. Якщо приїжджає евакуатор, щоб забрати автомобіль, на вулиці утворюється затор. Крім того, патрульні не можуть скласти постанову за неправильне паркування на автомобіль, а мусять дочекатися водія», – сказав Роман Пилипенко.

Зокрема, за словами начальника управління безпеки міста ЛМР Юрія Діля, за минулий рік евакуювали 560 неправильно припаркованих автомобілів, тобто менше двох авто на добу.

Як уточнив Юрій Діль, патрульна поліція спільно з ЛКП «Муніципальна дружина» напрацьовує новий спосіб боротьби з порушеннями правил паркування – встановлення пристроїв тимчасового блокування коліс.

Планується, що «муніципали» встановлюватимуть на неправильно припарковані автомобілі пристрої блокування коліс та лишатимуть номер телефону, зателефонувавши за яким, водій зможе викликати «муніципалів» та патрульних для зняття блокування.

При цьому водій заплатить штраф у сумі 255 грн за порушення правил паркування, а також оплатить вартість блокування коліс. Якою буде вартість блокування і коли воно почне діяти, поки не відомо.

Наразі патрульні та «муніципали» опрацьовують юридичні та фінансові нюанси нововведення. Після цього «Муніципальна дружина» придбає пристрої для блокування та мікроавтобус, яким групи «муніципалів» їздитимуть у рейди для виявлення порушників правил паркування.

Як зазначив Роман Пилипенко, блокування коліс не прописане в законодавстві, але водночас і не заборонене. «Законодавство нам це не забороняє, але і алгоритм блокування в законах не прописаний. Тому наразі жодне місто в Україні цим не займається», – сказав він. Відтак, Львів може стати першим містом, яке запровадить блокування коліс неправильно припаркованих автомобілів.

«На мою думку, це суттєво змінить ставлення громадян до паркування. Блокувальники нам суттєво допоможуть заощадити час і вирішити проблему заторів у центрі міста», – наголосив Роман Пилипенко.

Нагадаємо, що в червні Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає притягнення до відповідальності за порушення правил паркування за допомогою фото- та відеофіксації порушень та спрощення механізму евакуації автомобілів.