Ні покаранню без законуЗавтра, 20 липня, о 12:00 представники Української асоціації власників зброї реєструватимуть у Генеральній прокуратурі України заяву про злочин, здійснений по відношенню до 52 тисяч громадян України, які отримали вироки за беззаконною ст. 263 Карного Кодексу України. Про це повідомили в Українській асоціації власників зброї.

«В Україні відсутній закон, який регулює обіг зброї серед цивільного населення. Але попри його відсутність, за останні десять років понад 52 тисячі наших співгромадян отримали вироки, винесені на підставі ст. 263 Кримінального Кодексу України. Проте, Кримінальний кодекс - це лише закон про кримінальну відповідальність (ст. 3 КК) за порушення тих законів, які охороняються Кримінальним кодексом. За жодних обставин Кримінальний кодекс не може регулювати суспільні відносини в сфері обігу вогнепальної зброї.

У розумінні ст. 263 КК, суспільно небезпечним є діяння, яке полягає у зберіганні зброї без передбаченого законом дозволу. Тобто таке діяння порушує закон, який визначає дозвільний характер обігу зброї, а саме: встановлює заборону на зберігання зброї без дозволу.

А оскільки закону, який встановлює дозвільний характер обігу зброї немає, то і немає об’єкту кримінально-правової охорони статтею 263 КК України. Тож і не може бути кримінальної відповідальності за порушення неіснуючого закону», - пояснюють в Асоціації.

Відтак, Українська асоціація власників зброї вимагає прийняття законопроекту № 1135-1 “Про цивільну зброю і боєприпаси” і наголошує, що без такого закону прокурор, слідчий чи суддя, які притягають особу до відповідальності за “незаконне” поводження зі зброєю, самі вчиняють злочин – притягнення завідомо невинної особи до відповідальності (ст. 372 КК України).

Усіх небайдужих запрошують узяти участь акції 20 липня.