519 zadorozhne7Народний депутат від Львівщини Тарас Батенко направив Генеральному прокурору України Юрію Луценку та голові ЛОДА Олегу Синютці депутатський запит щодо термінового вирішення проблеми незаконного захоплення та самочинної забудови  прибережної захисної смуги озера «Задорожнє», розташованого поблизу міста Миколаїв Львівської області.

«Останнім часом до мене надходить значна кількість звернень від мешканців Миколаївського району, який входить до складу мого 123 виборчого округу, щодо подальшого незаконного захоплення та самочинної забудови прибережної захисної смуги водного об’єкта «Задорожнє» (відомого серед мешканців Львівщини як озеро «Байкал»). Масштаб цих дій набуває загрозливого характеру та викликає значний суспільний резонанс. Варто нагадати, що два роки тому (27 серпня 2015 р.) проблема забудови берега озера призвела до так званої «парканної люстрації», коли громадські активісти разом з місцевими жителями просто розтрощили два десятка парканів навколо водойми, втомившись чекати на справедливість та законного врегулювання даної проблеми владними інстанціями. Тільки після цього випадку, а також після значного резонансу в засобах масової інформації – Львівська  обласна державна адміністрація зобов'язала  орендарів земельних ділянок біля озера демонтувати усі незаконно встановлені  огорожі на прибережній смузі водойми», - йдеться у запиті.

Як розповів у коментарі Форпосту Тарас Батенко, за рік після спільної зустрічі з активістами та керівництвом області, правоохоронними органами не було здійснено жодного заходу щодо очищення від незаконного захоплення та самочинної забудови прибережної захисної смуги озера «Задорожнє». «Тому минулого тижня я направив депутатський запит уже на Генерального прокурора України Юрія Луценка щодо термінового вирішення проблеми незаконного захоплення та самочинної забудови прибережної захисної смуги водного об’єкта  «Задорожнє», розташованого поблизу міста Миколаїв Львівської області. Вимагаю зобов'язати власників прилягаючих до водойми присадибних ділянок, в незаконно захоплених прибережних смугах, припинити проводити розорювання земель, будівництво споруд, садівництво та городництво, що напряму порушує права громадян», - зазначив Тарас Батенко.

Нагадаємо, озеро «Байкал» – це водний об’єкт поблизу міста Миколаїв Львівської області, колишній Дроговижський вапняковий кар’єр затоплений в 1974 році. На східному березі водойми утворений дачний кооператив працівників цементного заводу – колектив садового товариства «Цементник». На західному березі більшість ділянок водойми в даний момент здані в оренду під пляжі та рекреаційні зони. У літній сезон дана водойма популярна серед місцевих мешканців, а також любителів активного способу відпочинку всієї Львівської області. Берегова лінія водойми становить 3 135 м, а площа поверхні – 628 880 м.

«Відповідно до ст. 87 Водного кодексу України,  для створення сприятливого режиму водних об'єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок, морів та навколо озер, водосховищ й інших водойм встановлюються водоохоронні зони.

Згідно ст. 88 Водного кодексу України, з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги. Зокрема для ставків площею більше 3 га протяжність такої зони повинна становити 50 метрів.

Згідно з нормами ст. 58 Земельного кодексу України землі, зайняті прибережними смугами вздовж річок на навколо водойм відносяться до земель водного фонду. Відповідно статті 61 «Обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж річок, навколо водойм та на островах» прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів», - розповідає у депутатському запиті про права громадян Тарас Батенко.

Також він додає: «На сьогодні, на прилеглих до водоймища смугах проводиться розорювання земель, будівництво споруд, чим порушуються права громадян на загальне водокористування та задоволення їх потреб в купанні, плаванні на човнах, любительському та спортивному рибальстві, заборі води, тощо.  В одному із інтерв’ю, директор Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції Львівської області Желих Роман Степанович заявив, що інспекція погодила усі дозвільні документи на початок будівельних робіт. Виникає запитання, яким чином, всупереч законодавству, були походженні дані документи. 

Хочу наголосити на тому, що ще у серпні 2014 року прокуратурою Львівської області за вказаними фактами було порушене кримінальне провадження за ст. 356 та ч. 2, ч. 4 ст. 197-1 КК України – самоправство, самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво. Проте, до сьогодні немає жодного результату».

Народний депутат переконаний, «прикриваючись браком коштів, органи місцевого самоврядування не вживають заходів до встановлення на місцевості меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг».

Відтак, він просить:

1. Витребувати копії документів, які знаходяться у прокуратурі Львівської області та всі документи від Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції Львівської області, які стосуються самочинного будівництва в прибережних захисних смугах водного об’єкта «Задорожнє» Миколаївського району Львівської області.

2. Надати інформацію щодо паспорту водойми та облаштування  громадського пляжу.

3. Зобов'язати власників прилягаючих до водойми присадибних ділянок припинити, в незаконно захоплених прибережних смугах, проводити розорювання земель, будівництво споруд, садівництво та городництво, що напряму порушує права громадян.

«Завдання влади – забезпечити конституційне право громадян на вільне користування річками та морями, а не сприяти перетворенню озера на неприступну фортецю», - йдеться у запиті.