cygany2Більшість ромів, які потерпіли внаслідок пожежі у Львові, були змушені повернутись додому нічними потягами. Про це пише Закарпаття онлайн.

Як раніше повідомляло це видлання, правоохоронцям вдалось з’ясувати, звідки так масово до Львова переїхали цигани.

"Всі вони переважно із закарпатською пропискою – з Мукачева, Берегова. Якось нам зізнались, що їх вижили з Києва громадські активісти. Напевно у столиці була схожа ситуація, однак громадськість їх звідти виштовхала. От вони і опинились у Львові", – розповів керівник оперативно-пошукового відділу управління карного розшуку ГУ НП у Львівській області Юрій Дідух.

Як виявилось, у Києві теж згорів ромський табір. Проте людей у ньому на той момент майже не було: їх саме напередодні виселили – цього тривалий час вимагала громада району, а вночі у ромських помешканнях сталася пожежа.

Табір стояв на межі масивів Березняки та Позняки, у промзоні. Місцеві мешканці рік боролися за виселення ромів. У коментарі Радіо Свобода активіст з Березняків Віталій Келюх пояснив, що відселення відбулось за мирною згодою з ромами. Пожежа сталась через півтори години після того, як питання остаточно вирішили, про її обставини він нічого не знає.

«Ми займалися цим питанням близько тижня, кожен день до них навідувались і вели переговори. Були задіяні їхні барони, таким чином групами вони покинули цей табір», – пояснює він.

За словами Віталія Келюха, квитки на потяг ромам купили саме активісти.

Як повідомляв Форпост, у Львові, в ніч з 21 на 22 липня, виникла пожежа на території самовільно зведеного поселення. На момент прибуття працівників поліції, на місці поселення не було жодного мешканця, горіли залишки тимчасових конструкцій. До медичних закладів Львова звернень постраждалих під час пожежі на вул. Конюшинній  не надходило.

За даними поліції, на території самовільного поселення проживало близько 60 осіб, з яких близько 20 дітей, мешканці Закарпатської області.