Bey TetyanaПравоохоронці розслідують покупку приміщень Львівської нафтомаслозаводу за зниженою в сім разів ціною компанією депутата Львівської обласної ради Тетяни Бей. Про це редакція 368.Медіа дізналася з матеріалів кримінального провадження.

З 2015 року львівська поліція розслідує розкрадання понад 1,2 млн гривень посадовими особами ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» (ч. 1 ст. 191 КК). Про це поліцейські дізналися з повідомлення місцевої податкової інспекції. Під час розслідування до правоохоронців звернувся директор компанії «Техномаст» із заявою про можливі незаконні дії арбітражного керуючого заводу під час його ліквідації.

У серпні 2015 року ліквідатор заводу Андрій Стадник продав майже 1175 кв.м. приміщень за адресою вул. Б. Хмельницького, 207 за 1,17 млн ​​гривень, тобтоза 995 грн/кв.м. Слідчі проаналізували ціни на покупку таких же приміщень в районі Львівського нафтомаслозаводу і дізналися, що ціна одного квадратного метра - приблизно сім тисяч гривень. Таким чином, держава і акціонери недоотримали понад семи мільйонів гривень на продажу заводу.

Приміщення заводу по такій малій ціні купила компанія «Медбуд-Леополіс», власниками якої є депутат Львівської обласної ради від «громадянських позиції» Тетяна Бей та її партнер по життю американець Крістофер Пітер Фусскас.

Поліція розслідує дії ліквідатора ВАТ «ЛІНМЗ» Андрія Стадника за фактом службового підроблення документів із заниженою ціною на приміщення заводу (ч. 1 ст. 366 КК).

Форпост попросив прокоментувати ситуацію арбітражного керуючого Стадника А.Л., який повідомив наступне:

«В серпні 2015 року дійсно було продано частину нерухомого майна згаданого заводу. Проте, інформація про заниження вартості зазначеного майна є відвертою брехнею, зумовленою або цілковитим невіглаством ініціаторів розміщення даної «новини», або намаганнями зробити сенсацію лише на статусі п.Тетяни, яка станом на сьогодні є здається депутатом обласної ради.

Так, згідно з вимогами чинного законодавства України, в процедурі банкрутства ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» було проведено експертну оцінку майна, що пропонувалося до продажу, отримано письмове погодження комітету кредиторів цього банкрута (зокрема і ТОВ «Техномаст», яке ніби то є скаржником), здійснено оголошення щодо проведення відкритого аукціону з продажу цього майна, яке розміщено на сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України.

З огляду на це, кожен бажаючий мав змогу прийняти участь у відкритих торгах та придбати згадане майно. Однак на момент проведення торгів таке бажання виявили лише 2 учасника, один з яких в результаті переміг, запропонувавши найбільшу ціну, яка склала 1 млн. 169 тис. грн.

Щодо посилань на те, що ціна продажу є нижчою від ринкової, то це або голослівні припущення, оскільки сама процедура продажу майна банкрута передбачає відкриті торги в яких учасники визначають реальну ринкову ціну майна банкрута в ході проведення аукціону, або ж корупційні підігрування недобросовісним кредиторам, які намагаються отримати додаткові зиски, діючи всупереч чинному законодавству про банкрутство.

Варто додати, що на момент завершення процедури банкрутства, жоден державний орган (зокрема ні представники ДФС ні прокуратури) не заперечував проти такого рішення та не ставив під сумнів законність проведеної процедури, як в частині організації відкритих торгів по продажу майна банкрута, так і в частині вартості цього майна, за яку відбулась реалізація.

У зв’язку з наведеним, закиди щодо продажу майна ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» за заниженою ціною та завдання кому-небудь збитків є не лише безпідставними, а й нефаховими і базуються виключно на припущеннях колишніх посадовців податкового органу, що ініціювали таку заяву до поліції без жодних на те підстав та юридичної перспективи».