2017 07 22 110356Двоє львівських  медиків потрапили до двадцятки номінантів на нагородження «Орденом Святого Пантелеймона» - Честь медичної професії.  Про це повідомляють у прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Головний лікарЛДОРЛДЦ  Ігор Ковальчук, за ініціативою якого у Львівській області розпочато впровадження скринінгу раку серед жіночого населення.Він активно підтримує введення нових методик до лікування онкологічної патології різної локалізації, зокрема, впровадження малоінвазивної хірургії та органоощадних операцій. 

За ініціативи Ігора Ковальчука та за підтримки Світового банку розпочато запровадження сучасного мамографічного скринінгу раку грудної залози та цитологічного скринінгу раку шийки матки у Львівській області.

За останні 10 років в установі знижено показник післяопераційної летальності з 1,1 до 0,3. І це далеко неповний перелік досягнень і заслуг цього лікаря.

Мирослава Савчак, фельдшер пункту екстреної медичної допомоги «Чижиків». Про неї колеги відгукуються як про людину з високим рівнем гуманізму та милосердя, готовністю допомагати кожному, хто цього потребує.  Яскравим доказом є Майдан, де вона відстояла з перших і до останніх днів, а потім - АТО, в якій брала участь добровольцем, допомагаючи пораненим бійцям.

Медики –львів’яни стали кращими серед  66 кандидатів, запропонованих регіональними радами. Ігор Ковальчук – в номінації «Кращий лікар», Мирослава Савчак - як кращий медик. 

«Орден Святого Пантелеймона» - найголовніша громадська  відзнака для медиків, яка створена за підтримки  глав усіх  християнських церков в Україні, Міністерства охорони здоров’я та  Національноъ Академіъ медичних наук. Ця нагорода буде щорічною і присуджуватиметься у п’яти номінаціях: «Кращий лікар», «Кращий медик»; «Новатор охорони здоров’я»; «Міжнародне співробітництво у галузі охорони здоров’я»; «Служіння суспільству». 

«Ідея проекту в тому, щоб  відкривати справжніх зірок в медицині, людей, закоханих у свою професію і здатних на незвичайні вчинки, готових піднімати престиж не тільки лікарської праці, а й таких  понять як милосердя і співчуття, - говорить голова Поважної ради Відзнаки Василь Князевич.- І ми  хочемо цим проектом сприяти формуванню нової еліти за принципом: «Еліта – той, хто служить людям».

До Поважної ради Відзнаки входять Патріарх Філарет, Блаженніший Святослав (Шевчук),  Леонід Кравчук, Ада Роговцева,Уляна Супрун та інші відомі українці.  Саме вони  мають  визначити п’ятірку переможців із двадцяти номінантів, які пройшли відбір Національної експертної комісії.

Нагородження номінантів відбудеться 9 серпня - в  день цілителя Пантелеймона. Цього дня за участы претендентів на Відзнаку відбудеться Богослужіння в Софії Київській і світська церемонія у Національній філармонії. Участь в урочистостях візьмуть понад  600 медиків України.