img0051 dd220b8fb6a19c9ee4cb7622a3c2d098Харківський інститут працює над проектом будівництва великого комплексу з поводження з відходами. Французька компанія «Еджіс» готує проект по рекультивації полігону в с. Великі Грибовичі. після проходження експертизи, будуть розпочаті роботи. Як розповів під час брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий, обидва проекти планують розпочати ще цього року. 

«Сьогодні інститут працює над проектом комплексу, який передбачає і сортування, і компостування. Тим займається великий харківський інститут. Ми очікуємо в першій половині листопада готовий проект. Потім ми повинні давати його на експертизу, отримувати дозволи і починати будівельні роботи. Щодо рекультивації – активну роботу проводить компанія «Еджіс». Вони підготували звіт на 120 сторінок. Тут дуже важлива частина – це комплексна стратегія поводження з ТПВ, це бачення, який варіант для міста Львова має бути кращий, враховуючи цей досвід, який є у світі. Такого документу в Україні не має ніхто. Держава не має такої програми, жодне місто не має такої програми. Вони дають дуже якісні рекомендації щодо самого проекту рекультивації, компанія «Еджіс» проектувала рекультивацію полігону в Марселі – це один з найбільших полігонів в Європі. Без їхнього досвіду було би дуже важко.

Базовий інститут Гірхімпром, який це все адаптує, сьогодні фіналізує цю роботу. Ми цього року плануємо подати документи на експертизу, отримати дозволи і працювати, робити це правильно. Ці рішення, які пропонують французи, будуть відрізнятись від тих рішень, які пропонувались раніше нашими українськими фахівцями. Ніхто в Україні досвіду рекультивації таких полігонів не має, такого масштабу, враховуючи сучасні екологічні вимоги, які є в Європейському Союзі. Ми, власне, ці вимоги по екології беремо в основу. Ця робота, яку ми зробимо, потім буде базою, щоб інші міста йшли нашою дорогою. Завод треба збудувати, якісну рекультивацію зробити – це великий масштаб», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий, інформують у прес-службі ЛМР.