22846881Міністерство внутрішніх справ Польщі запропонувало з нагоди святкування 100-річчя відновлення Польщею незалежності розмістити на сторінках нового закордонного паспорта важливі для цієї події мотиви-ілюстрації. Серед вибраних ґроном експертів зображень є, зокрема, Меморіал львівських орлят у Львові.

В окремому конкурсі Інтернет-користувачі можуть голосувати за 6 з 13 мотивів, які також повинні прикрасити новий паспорт. Серед пропозицій для голосування є також Остра брама у Вільнюсі. Плани розміщення у польському паспорті зображень місць на терені Литви та України спричинили розбіжності, а також дипломатичну реакцію Вільнюса та Києва. Польські експерти та журналісти закликали міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Блащака змінити правила конкурсу. Під закликом підписалися вже понад 120 поляків.

«Дбаючи про добрі відносини Польщі з Литвою та Україною, закликаємо міністра внутрішніх справ та адміністрації пана Маріуша Блащака усунути зображення Остробрамської каплиці та Цвинтаря оборонців Львова з переліку мотивів, представлених на конкурс Міністерства, метою якого є вибір ілюстрації для нового польського паспорту.

Як Остробрамська каплиця, так і Цвинтар львівських орлят – це важливі місця для польської історії та культури. Однак потрібно прийняти до уваги те, як багато суперечок та поділів може створити використання місць, що є частиною Вільнюса та Львова, міст, які розташовані на терені сусідніх з Польщею незалежних держав, для ілюстрації документа, що підтверджує польське громадянство.

Польща після майже 100 років від часів відновлення незалежності – це абсолютно інша країна, яка має набагато ліпші, ніж у минулому, відносини з Литвою та Україною. Не варто ризикувати знищенням цієї цінності задля введення символічних графічних змін на шпальти польських паспортів. Закликаємо пана міністра до розсудливості та відмови від правил конкурсу, що у нинішній формі призведе до кризи взаємовідносин Польщі з Литвою та Україною», - написали польські експерти та журналісти, інформує «Польське радіо».  

Заклик на сьогоднішній день підписали 122 польські журналісти, експерти, митці та громадські діячі.