vystavka uzhgorodУчора, 11 серпня, у культурно-історичному центрі «Совине гніздо» в Ужгороді, стартував масштабний проект «Для бійців від митців», покликаний допомогти нашим військовим, що боронять країну на сході.

Львівські організатори акції, що завітали до Ужгорода, знайшли підтримку серед закарпатських волонтерів, ветеранів АТО, митців, патріотичних організацій, повідомляє Uzhgorod.net.ua.

«Це вже шостий подібний захід. Ми стартували кількома виставками-продажами у Львові, потім був Київ, де експозиції представляли в «Українському домі». Тепер ми на Закарпатті, де ми знайшли підтримку та однодумців. Я розумію, що взяти в руки зброю не зможу, тому, наприклад, люди мистецтва, культурна еліта починають боротися словом, картиною, піснею, словом… Своїми творами ми можемо допомогти нашим хлопцям не лише фінансово і технічно, але й ще раз показати, що ми пам′ятаємо про їхні вчинки, завдяки яким маємо змогу займатися своєю творчістю…», – розповів волонтер та співорганізатор мистецького проекту «Для бійців від митців» Сергій Колодка.

Гроші, які збирають організатори-митці, витрачають на придбання необхідних технічних засобів для українських бійців на сході, зокрема, тепловізорів. Показовим, за словами С. Колодка, був збір коштів у Львівській обласній раді, де було зібрано… 50 гривень. Однак інші акції проходили набагато успішніше, демонструючи, що люди розуміють стан справ у державі і не лишаються байдужими до захисників Батьківщини.

У «Совиному гнізді» представлено близько 100 робіт різних напрямків і стилів, їхніми авторами є видатні вітчизняні художники. 80 полотен з собою привезли львівські організатори, інші ж надали закарпатські митці. Одна з картин – ікона «Богородиця Одигітрія» – була у каплиці на Майдані під час Революції Гідності, а зараз експонується в Ужгороді.

Ціни на унікальні полотна різні – від 3 до 18 тисяч гривень. Значна частина експозиції – це твори у техніці сакрального мистецтва, тобто ікони, які в освітленні старовинного залу наче оживають. Безумовно, фотографії не передають усієї краси зображених образів, пейзажів, портретів, натюрмортів…, тому виставку варто відвідати. До того ж організатори в останній день виставки анонсували знижки на полотна від 30%.

Далі проект розширюватиме свою географію містами Мукачево та Одеса. Зараз же усі ужгородці мають можливість долучитися до благої справи й, водночас, стати ближчими до мистецтва. Виставка триватиме до 24 серпня включно, часи її роботи – 10:00-17:00 (будні), 12:00-20:00 (вихідні). Попередньо відомо, що на День Незалежності експозиція відчинить двері відвідувачам о 6 ранку, адже існує вірогідність, що традиційна «Молитва за Україну» відбудеться цього року у «Совиному гнізді».