pravecНещодавно у Львівській області було зареєстровано випадок захворювання на правець у дитини віком 3 роки. Стан дитини важкий, знаходиться на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії та реанімації. Можливою причиною виникнення цієї небезпечної хвороби є те, що дитина засунула в ніс знайдений в пісочниці папір, інфікований збудником правця. Оскільки це не поодинокий випадок, і щонайменше 2 випадки інфікування правцем було зареєстровано минулого року, львівські медики дають поради, як вберегтися від правця.

Правець – це важке токсикоінфекційне захворювання, що виникає при інфікуванні будь-яких ран, в т.ч. дрібних подряпин. Вхідними воротами для інфекції є місця травмування шкіри - рани, подряпини.

Хвороба розвивається при проникненні збудника через порізи, отвори від скалок і укусів, у місцях ран, через ділянки шкіри, пошкоджені в результаті потертостей.

Як правило, тільки сильне поранення або велика відкрита рана на тілі можуть послужити сигналом звернення хворого до лікаря. З звичайними порізами мало, хто звертається. Тому і ризик захворювань вище серед тих, хто отримує невеликі ранки.

Звичайне оброблення рани антисептичними засобами (перекис водню, йод, зеленка тощо) знешкодити спори правця не може.

Правець відноситься до смертельно небезпечних інфекцій, з високим рівнем летальності. Тому простіше зробити профілактичні щеплення, ніж термінові. 

Перше щеплення проводиться у 2-місячному віці, друге в 4 місяці, третє - в 6 місяців. В 18 місяців проводиться ревакцинація. Далі - в 6 та 16 років. Кожні 10 років необхідно повторно проводити ревакцинацію, щоб підтримувати стійкий імунітет до небезпечної хвороби. Саме через десятиліття, ефективність щеплення повністю знижується, тому потрібна повторна ревакцинація. У разі поранення, можна відчувати себе в безпеці тільки за умови, що після останнього щеплення минуло не більше 5 років. 

Неспецифічна профілактика включає заходи, покликані знизити ймовірність зараження, а саме - зменшити кількість пошкоджень шкіри і травм у побуті та на виробництві. Правець також можна попередити, якщо уважно ставитися до гігієни свого тіла, стежити за чистотою білизни, особливо натільної.

 

Про це повідомила лікар-епідеміолог Бойко Л.З у ДУ «Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України»