У Львові тривають відновлювальні роботи закладів культури. Одним, з яких є Львівське комунальне підприємство «Львівський кіноцентр», де протягом останніх кількох років пройшли суттєві зміни у зовнішньому й внутрішньому вигляді та самому наповненні. Про це інформує прес-служба ЛМР.

«Протягом трьох років на ремонт було залучено кошти з різних джерел: це і з міського бюджету розвитку, і з загального фонду міського бюджету, і з зароблених коштів кінотеатру та з можливих грантів, в яких ми брали участь і завдяки спонсорам.

За цей час ми зробили заміну вікон, ремонт даху та фасаду, а також заміну всіх можливих дверей,  які підлягали ремонту по периметру кінотеатру.

Щодо внутрішнього простору кінотеатру, то ми зробили повністю заміну крісел, покрівлі, встановили звукову систему та проектор і екран; було запущено проект «Кіно на даху», де задіяно окрему акустичну систему, проектор та обладнано простір для відпочинку; зробили також сходові клітки та кабінети для людей, які працюють тут, розширили площу і задіяли підвали, висушили їх.

За минулий рік було використано приблизно півмільйона, це 200 тис грн на ремонт даху та фасаду, 360 тис грн на заміну крісел в кінозалі. Наступного року ми плануємо зайнятись утепленням приміщення, а саме з бюджету розвитку минулого року було надано півмільйона грн, з цих коштів було зроблено ремонт фасаду; в 2015 році було виділено 200 тис грн, на 100 тис грн ми зробили заміну вікон і ремонт даху; цього року ми отримали 720 тис грн і ми зробили на 360 тис. грн заміну крісел і за решту коштів хочемо утеплити кінозал та хол. Тому плануємо заміну котельні на більш сучасну систему опалення і також наступного року плануємо поставити батареї у кабінетах на другому поверсі та підвальних приміщеннях», - зазначив Андрій Породко, директор ЛКП «Львівський кіноцентр».

Окрім традиційного кінозалу у приміщенні, тут створили ще унікальний «кінозал» на даху. Кіноцентр виконує не лише функцію показу кіно, але й майданчика для спілкування: тут проходять різнотематичні лекції, обговорення, різноманітні фестивалі та події, що залучають різні цільові аудиторії.

Тут кіно не просто показують як в кінотеатрах, тут його вивчають, йому навчають та прививають любов до якісного кінематографу.

Одним із відділів «Львівського кіноцентру» є «Львівська кінокомісія». Там діє студія театру та кіно. «Львівська кінокомісія» - організація, яка займається промоцією та пристосуванням Львова для зйомок кіно, а також надає консультаційні послуги у сфері кіновиробництва. Там навчають як правильно обирати команду, шукати виграшні локації, щоб створити особливу атмосферу фільму та як правильно вирахувати бюджет зйомки фільму.

Після реорганізації державного комунального підприємства кінотеатру «Сокіл» у ЛКП «Львівський кіноцентр», тут ведуть активні ремонтні роботи, на які з 2015 до 2017 року з міського бюджету виділено близько 3 млн. 700 тис. грн.

Зокрема, за кошти з місцевого бюджету вже замінили частину вікон, зробили реконструкцію даху, в тому числі замінили рубероїд на даху, провели капітальний ремонт фасаду, закупили крісла в кінозал.

Окрім цього виконано великий ряд робіт власними силами кіноцентру зі  залученням спонсорів.

Протягом 2017-2018 років заплановано ремонт опалювальної системи.

В перспективі задля розвитку та комфорту відвідувачів планують створити універсальний простір і арт-зал для людей з обмеженими можливостями, а для зручності батьків з дитячими візочками та для осіб з інвалідністю встановити пандуси.

Нагадаємо, що Львівська міська рада 18 грудня 2014 року прийняла ухвалу про реорганізацію ДКП «кінотеатр «Сокіл» (вул. Володимира Великого, 14-а) способом перетворення у ЛКП «Львівський кіноцентр» зі збереженням функцій кінотеатру.

У «Львівському кіноцентрі» працює 7 осіб. Також з бюджету для «Львівського кіноцентру» виділено 50 тис. грн для забезпечення умов доступності для людей з обмеженими можливостями (реконструкція санвузла, облаштування пандуса). Загалом в рік з бюджету Кіноцентр отримує орієнтовно 1,2 млн грн (на зарплату та ремонтні роботи).

«Власне, нашим пріоритетом 2017 року є децентралізація культури.  Ми говоримо про те, що ми розвиваємо установи культури в кожному районі, щоб це не було зосереджено лише в центрі міста, а їдемо ближче до споживача, до мешканця.

Один з таких яскравих прикладів – це «Львівський кіноцентр», який вже є в  стадії фактичного виконання. Наступним таким стане культурно-освітній центр «Довженка», який знаходиться на Сихові. Сихів - це один з найгустіше заселених районів міста. Маємо там бібліотеку, маємо там музичну школу і наразі цей культурно-освітній центр «Довженка» діє, але ми розпрацьовуємо концепцію над його перетворенням і, власне, вивчаємо потреби і запити від самих людей, які там проживають. Тому наступним стане  культурно-освітній центр «Довженка».

Ми до кожного напрямку - театри, кінотеатри, кіноцентри, народні доми, бібліотеки - маємо свою стратегію. Коли ми говоримо про ремонти бібліотек, то ми не повертаємося до бібліотек, а перетворюємо на медіатеку, коли ми говоримо про народні доми, то ми кажемо, що це не лише, як раніше було майданчиком, де діти виступали, це простір для спілкування і це має бути таким центром, де будуть збиратися громадські організації, де будуть проводитися фестивалі, де будуть проводитися майстер-класи.

Зокрема, маємо ще один культурно-освітній центр «Супутник», який знаходиться на Левандівці. Ми там вже розпочали роботи, але наразі до Дня Незалежності закінчимо певний об’єм робіт. На базі нього на День Незалежності буде проводитися Міжнародний фестиваль Параджанова. Тобто, ми не веземо глядачів в центр, приїжджають до нас дуже багато міжнародних гостей і ми їх веземо саме на Левандівку», - зазначила Наталія Бунда, директор департаменту розвитку ЛМР.