Alive kadr1Український оскарівський комітет звернувся до львівського режисера, кліпмейкера Тараса Химича з пропозицією взяти участь у всеукраїнському відборі для участі у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Про це повідомили у прес-службі ЛМР.

«Для мене це була велика несподіванка. Приємно, що мою роботу так оцінюють. Фільм «Жива» - це мій перший художній фільм і його я знімав протягом трьох років. Було затрачено багато, але цей досвід і зустріч з прототипом головної героїні змінив моє життя. Мене зачепила Анна Попович, особливо людська сторона цієї історії, не мілітарна, не політична, не протистояння, а така проста жіноча історія, яка дуже несподівано розвивається і здається, що таке не може бути. Я слухав її протягом двох років і відчув, що це треба знімати, бо таке не могло бути, але воно все ж було. Я не знаю чи пройду відбір, але вже сама увага до моєї роботи для мене багато що означає», - каже режисер Тарас Химич.

«Це перший випадок в історії незалежної України, щоб режисер із Західної України зі своїм фільмом брав участь у такому відборі, адже «Оскар» - це найпрестижніша нагорода у галузі кінематографії. До того ж цьогоріч ювілейне нагородження. За умовами Американської кіноакадемії лише один фільм від країни має право змагатись, щоб увійти у фінальний відбір. Ми віримо та сподіваємось, що цьогоріч Україну у Штатах представлятиме фільм «ЖИВА», - додає Тарас Химич.

Нагадаємо, що Тарас Химич та його команда Invert Pictures зараз знімають бойовик на історичну тематику на основі історії Данила Романовича (Галицького) під назвою «Король Данило». Робота у самому розпалі! Цікавим фактом є те, що «Король Данило» стає справжнім народним фільмом, адже його творці оголосили про дозбір коштів на стартовій платформі www.na-starte.com, де кожний охочий зможе долучитися до знімального процесу.