muralВласники щойно відкритої ресторації «Патріот» на вул. Дорошенка — львів’янин Остап та його бойовий побратим Юрій, який нещодавно переїхав до Львова, власним коштом пропонують оновити неестетичну стіну на 200 м²: готові її утеплити та прикрасити муралом. Аби дізнатися, яким же має бути цей мурал, вирішили зібрати думки львів’ян.

До обговорення долучились як діячі Львова, учасники АТО, культурознавці, митці, представниці львівської «Феміністичної майстерні», архітектори. Детальніше про подію розповідає 032.ua

Як кажуть власники ресторації "Патріот", вони вважають себе патріотами, але зауважують також, що в Україні, станом на нині, справжнього патріотизму не вистачає. Іх вибір - потрет Василя Сліпака.

«Ми одразу висунули свою ідею з міфом Василя Сліпака. Це є чоловік, який співав у Паризькій опері, поїхав добровольцем на війну і загинув. Він мав комфортне життя, але без вагань пішов на ризик і пожертвував собою в ім’я якихось світлих інтересів нашої держави. Створити мурал на предмет героїчного епосу — я не бачу в тому нічого поганого», - каже пан Остап.

Кожен учасник мав своє бачення, щодо вигляду фрески.

Дехто з учасників навпаки проти "шароварщини"  пропонуючи сховати національні символи за символічними образами з мотивів, Малевича чи абстракційні — Кандінського. Або ж львівський контекст — графічні мотиви Бруно Шульца чи сучасних художників, які можуть запропонувати емоційні дизайни про цінність патріотизму. 

Що хочуть бачити на Дорошенка, пропонують визначитись і львів'янам.
 
Проте голловною думкою учасники обговорення визнали, що той, хто вважає себе патріотом України, має побачити себе в цьому муралі.