Львівський портал

678У переддень новорічних свят відбулось відкриття Ситуаційного центру ГУ НП у Львівській області, що виконуватиме функції колишніх чергових частин різних підрозділів поліції Львівщини. Вартість цього проекту – 1 млн. 800 тис. грн.

На відміну від звичних чергових частин, у Ситуаційному центрі немає тек з паперами, документів: усе комп’ютеризовано. В одну зміну працює 9 осіб: троє диспетчерів міста, один диспетчер області, двоє аналітиків, працівник, що слідкує за особами під домашнім арештом та начальник зміни з помічником. Усі вони отримують інформацію з мап міста та області, відеокамер, Інтернету та усіх інших можливих ресурсів.

«В першу чергу, була побудована єдина оптична мережа, що з’єднала СБУ, поліцію і місто та практично всі відеокамери «Львівавтодору», поліції та міста були залиті в одну мережу. Всі камери, що ми бачимо, бачить місто і СБУ.

У нас в Ситуаційному центрі є три диспетчери міста – вони керують нарадами у місті Львові, четвертий диспетчер координує те, що відбувається в області з тим, що є у місті. Один працівник слідкує за особами, що перебувають під домашнім арештом.  Він контролює, чи є людина на місці. У разі чогось він реагує, відсилає наряд. Також є два аналітики. Завдання цих людей – працювати на випередження. Якщо ми бачимо у соцмережах, що щось відбувається, чи може відбутися, то їх задавання – збирати інформацію про розвиток подій, щоб можна було швидше інформувати громадян та владні структури. Начальник зміни і йог помічник – люди, що приймають управлінські рішення. Вони контактують зі всіма службами, керівництвом органами влади. Раніше черговим була та людина, що передає інформацію, зараз ця людина має приймати управлінське рішення», – розповів керівник управління аналітичної роботи Рубін Юрій.

Як повідомив керівник поліції Львівської області Валерій Середа, Ситуаційний центр координує патрульну поліцію, групи швидкого реагування та поліцію охорони.

«Це буде сервіс поліцейських послуг, а в майбутньому хочемо приєднати усі оперативні служби: ДСНС, екстрену медицину, прикордонників і так далі. Мета такого центру – пришвидшення реагування на події, повідомлення від громадян, що дасть можливість надати якісну і вчасну допомогу. Оператори будуть бачити фактично всю область, бо багато населених пунктів перекрито камерами відеоспостереження. Це все виведено на сервер, який і є основою роботи. Це надасть аналітикам можливість якісно підготувати інформацію керівництву поліції і представникам влади», – зазначив В. Середа.