21040379 1574889532567407 848500685 nКомісія архітектури, містобудування та охорони історичного середовища ЛМР провела виїзне засідання на території агрофірми «Провесінь», повідомляє Інформаційний портал депутатів ЛМР.

За словами голови комісії Ігоря Телішевського, на адресу комісії звернулись громадські активісти, які пропонують створити рекреаційну зону на озерах за адресою Тракт Глинянський, 152.  За цією адресою, як відомо, діє агрофірма «Провесінь», яка займає 120 га землі.  

«Поки ми не маємо багато інформації щодо цього питання, тому будемо направляти звернення в різні інстанції, щоб з’ясувати, чи є ці озера природного походження. Ми розуміємо, що агрофірма, яка б мала розвиватись, вдосконалюватись, роздає свою землю під забудову. Тож вся територія може бути згодом забудована елітним житом. Ми докладемо всіх зусиль, щоб озера залишись для міста і щоб мешканці мали до них доступ».   

 DSC1669AЯк повідомила громадська активістка Віра Чайка, в її розпорядженні є архівна карта, на якій позначено, що ще на початку століття такі озера існували.

«Ці озера позначені на архівній карті, отже вони є природного походження, а не технічні.  Я звернулась на кафедру конструктивної географії та фізичної географії, де мені підтвердили, що це - унікальні озера, які треба зберегти для міста як фонд питної води». 

61ff5edac309ecdec6b52e266bd7e24e LЯк зазначив Микола Лещук, заступник начальника відділу землеустрою управління земельних ресурсів ЛМР, згідно з даними державного земельного кадастру, ця територія перебуває у користуванні агрофірми «Провесінь» без належно оформлених документів на землекористування.

«Це є фактичний користувач цієї території.  Є стаття 123 Земельного кодексу, яка говорить, що при надані дозволу на розроблення документації із землеустрою необхідна згода користувача на вилучення цієї земельної ділянки. Тому створення природозаповідного фонду  може бути здійснено за згоди агрофірми «Провесінь». На цей час територія використовується за своїм призначенням, а тут є землі сільськогосподарського призначення. Якщо це підприємство захоче змінити цільове призначення, то буде розроблятись детальний план території, і цим документом буде визначено статус водойм». 

На думку секретаря комісії Сергія Іваха, комісія архітектури, містобудування та охорони історичного середовища повинна комплексно підійти до вивчення даного питання.

«На нашу думку, потрібно детально вивчити ситуацію, зокрема переглянути зонінг цієї території. Що мало бути побудовано, що уже збудовано. І які перспективи розвитку цієї території, зокрема, чи передбачені об’єкти соціальної інфраструктури».

Нагадаємо, що в березні в озерах за адресою Тракт Глинянський, 152 через викид каналізаційних стоків масово загинула риба. З огляду на це, комісія екології та природокористування ЛМР звернулась до Лисиничівської сільської ради з проханням надати інформацію щодо вжитих заходів для очищення водойми.