drogobichУ приміщенні Дрогобицької міської лікарні № 3 офіційно розпочав роботу Міжрайонний скринінговий центр для діагностики передракових захворювань та раку у жінок.

Це один із шести центрів у Львівській області, які створені завдяки співпраці Міністерства охорони здоров’я України, Світового банку та Департаменту охорони здоров’я ЛОДА в рамках впровадження програми скринінгу серед жінок. Дане обстеження дозволить виявити жінок, які мають найвищу вірогідність захворювання на рак, з метою його попередження. Про це повідомляє МОЗ України.

«Мені надзвичайно приємно бути сьогодні у Дрогобичі з кількох причин. Відкриваємо встановлене обладнання. Завдяки такому обладнанню, яке почало працювати у Дрогобичі, ми можемо своєчасно діагностувати не тільки онкологію, але й передракові стани дуже швидко та ефективно. Адже чим швидше діагностується тим кращі результати лікування і тим кращий прогноз для життя», - повідомляє Ірина Микичак, директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації.

У Дрогобичі створені комфортні умови для обстеження жінок. Центр забезпечений обладнанням для проведення гінекологічного огляду із цитологічним дослідженням, обстеження за допомогою кольпоскопу та УЗД дослідження, а також проведення мамографії.

Всі обстеження є безкоштовними.

Скринінговий центр обслуговує Дрогобицький район, міста Борислав, Стебник, Трускавець та Дрогобич, а це близько 100 000 жінок.

Скринінговий центр у КНП "Дрогобицька міська лікарня № 3" ДМР показовий, адже, враховуючи профільність лікарні та наявну поліклініку, тут, поряд із встановленим обладнанням, працюють спеціалісти: онкогінеколог та онкохірург, які, після проведених процедур, за потреби, нададуть фахову консультацію.

Центр забезпечений цифровим мамографом, сучасним УЗД апаратом, кольпоскопом та гінекологічним кріслом, мікроскопом та комп’ютерною технікою для ведення електронного реєстру. У центрі запроваджено повний цикл ведення електронної медичної картки пацієнта безпосередньо з робочих місць реєстратора, гінеколога, лікаря УЗД, цитолога, рентгенолога та лікаря мамолога. Програмний продукт «Електронний реєстр жіночого населення» проходить тестування і вже скоро запрацює у звичному режимі.

Загальна вартість поставленого обладнання у скринінговий центр Дрогобича становить 9,36 млн. грн.

Мамографічний кабінет працює з 10.00 до 13.00 год. Щоправда мамограф працює у тестовому режимі обстеження проводяться у порядку «живої черги». 

Впродовж роботи мамографа у тестовому режимі, обстежено вже 500 жінок, 90% яких на мамографію вприйшли вперше. З обстежених жінок діагностовано 25 випадків злоякісних новоутворень.