Форпост

olesj1У столиці Чехії розкопали могилу Олександра Олеся. За інформацією, поширеною у Facebook Оксаною Денисовою, акт вандалізму вчинив громадянин Швейцарії на прізвище Михайлишин, чий нещодавно померлий батько платив за місце Олеся на Ольшанському кладовищі (рента, 20 тис.крон раз на 10 років).

«Чому цю ренту не платило посольство - загадка природи. Володимир Михайлишин нещодавно помер, син хоче якнайшвидше закопати батька, бо, мабуть, спізнюється на зворотній літак до Швейцарії, і сину глибоко по фігу, чиї кістки в тій могилі лежать. Посольство морозиться, в прес-службі МЗС у відповідь на репліку «там зараз могилу розкопують» ввічливо просять «надіслати інформаційний запит». В зв’язку з цим, є чотири питання:
1. До посольства України в Чехії. Як можна було 25 років так їб…ти шоб ні разу не сплатити тої ренти?
2. До діяспори. А де, я ізвіняюсь, ділися гроші, які чеська влада виділила організації "Українська ініціатива" на ті могили? Як діла, Євросоюз?
3. До гражданіна Швейцарії. Як можна витрусить з могили кістки шоб покласти туди інші? І якщо, дядьку, вам пофігу, хто такий Олександр Олесь, то нах..а вам, взагалі-то, ваш батько і прізвище Михайлишин?
4. До МЗС. Як там життя у відпустках триває? Нормально все?», - пише Оксана Денисова.

olesjЗа її словами, Михайлишина поховали, могилу закопали, кістки Олеся перенесли в камеру схову на цвинтарі. Представники української діаспори чекають на рішення родичів з Канади, чи перевозити ті кістки до Києва.

Ситуацію уже прокоментував прем’єр-міністр України Володимир Гройсман:

«Ситуація, яка склалася з Олександром Олесем, знову підняла на поверхню питання створення українського пантеону у столиці України.

Зараз МЗС вживає усіх необхідних заходів для якнайшвидшого вирішення цього питання у Чехії. У свою чергу, Уряд виділить всі необхідні кошти для перевезення останків одного з найвидатніших українських поетів до Києва. У той же час при Міністерстві культури України буде створена спеціальна міжвідомча комісія, яка займатиметься питанням перепоховань видатних українців», - сказав Гройсман.

Своєю чергою речник президента України Святослав Цеголко повідомив, що Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію, а також зв'язатися з родичами Олександра Олеся в Канаді для з'ясування можливості перепоховання його в Україні. Олександр Олесь (справжнє прізвище – Кандиба) помер у 1944 році.