21730944 10155687349427556 6586746715142804915 nУ Львові вперше знайшли оригінали картотеки Служби безпеки Організації українських націоналістів. Про це повідомила керівник програм Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич, пише "Громадське".

«Картотека є частиною архіву, яка належала референтурі Служби безпеки ОУН, коли нею керував Арсенич (Микола Арсенич  — 2-й голова військової контррозвідки ОУН - ред.). Важливо і цікаво те, що раніше ми тільки знаходили у документах відомості про існування картотеки, а зараз ми знайшли її саму», — сказав у коментарі директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

 За його словами, знайдені документи розділені за певними групами та за різними напрямками.

«Один з блоків у картотеці досить запечатаний спеціальною печаткою, ті документи та саму печатку ми будемо вивчати. Це унікальний матеріал, що досі не потрапляв у руки істориків», — додав Забілий.

Йдеться загалом про декілька тисяч профайлів осіб, що були занесені у картотеку.

Довідка. Микола Васильович Арсенич – Березовський народився 27 вересня 1910 року в селі Нижній Березів на Косівщині. Походив із гуцульської селянської родини, швидше бідної аніж заможної. Проте мав змогу навчатися і закінчити Стрийську гімназію. Його шлях «у політику» був на той час традиційним. Спочатку Пласт, студентські освітні організації, УкраїнськаВійськоваОрганізація, ОУН, тюрми, УПА. Читайте про Миколу Арсенича у Історичному Форпості "".