IMG 7611У неділю, 17 вересня, Іван Маслюк, який хворіє ДЦП, разом з командою On3wheels та за допомогою спеціального візка La Joëlette, взяв участь у Чемпіонаті України з бігу по шосе на 10 км. Про це пише Дивись.Info.

Вперше в історії України участь в забігу взяла участь людина з інвалідністю. Цієї неділі Іван Маслюк разом з командою «On3wheels – фонд здійснення мрій» та за допомогою спеціального візка La Joëlette («жульєтка»), взяв участь у «Львівській десятці» (чемпіонаті України з бігу по шосе на 10 км). Забіг відбувався вулицями Львова, встановлений ліміт часу на подолання дистанції був – 1 год. 20 хв. 

«Це перший мій досвід участі в змаганнях з бігу, також це перший досвід для українців, адже раніше такого в нас не відбувалося. Ми ще в Франції почули про такі можливості для людей з інвалідністю за допомогою «жульєтки», і от ми вирішили привезти цю неймовірну ідею на батьківщину, – розповідає Іван Маслюк. – Наша команда подолала 10 км за 48 хвилин та 40 секунд. Ми фінішували 98-ми серед 300 учасників. Ми дуже раді, що нам вдалось увійти у першу сотню, так би мовити, переможців». 

Також у планах команди є півмарафон і марафон. «Такі акції дають можливість вести активний спосіб життя тим, хто раніше про це і не думав. І ми хочемо довести, що це можливо. Зараз ми починаємо готуватись до півмарафону (21 км) і марафону (42 км), які теж відбудуться у Львові», – розповідає координатор проекту On3wheels Олег Савчук. 

Головною метою проекту On3wheels є зміна ставлення суспільства до людей з інвалідністю. «Ми ж хочемо показати, що люди з інвалідністю мають можливість і мандрувати, і брати участь у спортивних змагання. За допомогою таких акцій, вони почуваються більш потрібними в суспільстві, відчувають турботу з боку звичайних людей. А іншим дається розуміння, що люди з інвалідністю такі самі як ми і можуть робити інколи навіть більше, якщо ми їм в цьому допомагатимемо», – каже координатор проекту On3wheels Сашко Луцик.

 Довідка 

Команда On3wheels минулого року здійснила унікальну велоподорож до Лісабону. Тоді разом з Іваном Маслюком, який живе з ДЦП, вони перетнули 12 країн. Іван самотужки подолав 5000 км за 100 днів на спеціальному триколісному велосипеді, на якому можна крутити педалі руками. Саме тому проект здійснення мрії отримав назву On3wheels (На трьох колесах, – англ.). Після повернення в Україну команда On3wheels вирішила перейняти досвід французів, допомагаючи людям з інвалідністю вести активний спосіб життя. Відтак завдяки спеціальному французькому візку La Joëlette («жульєтка») вони організували вже 9 підйомів на карпатські вершини для людей з особливими потребами, а також почали брати участь в спортивних змаганнях.