IMG 918916 вересня у місті Явожно в польській Силезії вшанували жертв Центрального табору праці "Явожно", в якому у 1947—1949 роках комуністична польська влада влаштувала спеціальний підтабір для українців, зокрема лемків, жертв операції "Вісла", повідомляє PROstir.

Урочистіть традиційно на початку осені влаштовує українська громада разом з місцевими органами влади і мером Павелом Сільбертом. Урочистості відвідали посол України в Польщі Андрій Дещиця, віце-спікер сеймику Вармінсько-Мазурського воєводства Мирон Сич, генеральний консул України в Кракові Олег Мандюк, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима, представники громадських організацій з України і Польщі, делегації всіх польських шкіл з українською мовою навчання.

IMG 9080На місці колишнього табору праці зараз — ліс, у якому розташовано могили жертв, вони часто навіть не позначені. У 1998 році президенти України та Польщі відкрили тут пам’ятник, відтоді урочистості відбуваються біля нього. Від головної дороги до пам’ятника понад кілометр веде лісовий шлях.

Церемонію багато років поспіль влаштовує голова Катовицького гуртка Об’єднання українців у Польщі Ірена Ковалик, її мати була жертвою Явожна, сама пані Ірена була в таборі малою дитиною. На церемонії були присутні й інші жертви табору.

IMG 9159Центральний Табір Праці в Явожні був створений в лютому 1945 року владою Польської Народної Республіки. В’язнями табору були поляки, німці, українці, австрійці, голландці, чехи, словаки, румуни, латвійці та лемки. Українці та лемки утримувалися в таборі з початку його існування. Пізніше влада перевела до табору українців, підозрюваних у співпраці з ОУН і УПА.

Фото: PROstir