21731634 1576106692455177 8052657766517595265 o resizedПрацівники музейного комплексу «Територія терору» у Львові оголосили безстрокову акцію протесту. Вони вимагають скасувати рішення конкурсу про призначення нового директората оголосити новий. 7 вересня на головну посаду призначили Ольгу Гончар, та колектив стверджує, що з порушеннями. Відтак правди шукатимуть у суді, повідомляє Zaxid.net

Музей «Територія терору» від вівторка, 19 вересня, перетворився на територію страйку. 11 працівників музею проти рішення про призначення новим керівником Ольги Гончар.

«Про те, що відбудеться страйк, ми попередили управління культури за 7 днів ‒ 12 вересня. Відповідно сьогодні він розпочався, я щойно відніс лист-повідомлення про те, що ми його розпочали», ‒ пояснив голова страйкового комітету Андрій Шиманський.

Претензії у працівників не так до новообраної директорки, як до проведення конкурсу, який був уже третім за ліком. Два попередні скасували через порушення. До третього музейники теж мають претензії. Мовляв, троє учасників комісії були делеговані громадськими організаціями, далекими від музейної сфери і діяли в інтересах міського управління культури.

«Так вийшло, що участь у жеребкуванні приймали громадські організації, які не мали жодного відношення не те що до функціонального профілю музею, а навіть до сфери культури. Таким чином потрапила громадська організація автомобілістів, та паркуристів», ‒ коментує попередній директор музею «Територія терору» Володимир Довжинський.

У міськраді ж запевняють: все відбулось за законною процедурою.

«Історія по кожному конкурсу є дуже складною, тому що лише цьогоріч цей закон імплементовано. Зважаючи на специфіку об’єкту цей конкурс дуже складно перетікає, тому що до нього прикута величезна увага. Оскільки конкурс відбувся, представлено керівника ‒ треба працювати. Якщо є зауваження, треба вирішувати в судовому порядку», – повідомив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Новообрана директорка має підписаний контракт на 5 років. Наразі лише входить у курс справ.

«В нас було двоє зборів трудових колективів, коли мене представляло управління культури. І вчора так само, наразі колектив оголосив страйк, а я входжу в курс справ, тому що покладена на мене відповідальність вимагає підписувати документи, зарплати», – пояснила обрана директорка музею «Територія терору» Ольга Гончар.

Музейний конфлікт відтепер вирішуватиме суд. Уже є два позови ‒ від громадської організації та від попереднього директора музею. Колектив називають страйк безстроковим, однак для відвідувачів музей не зачинятимуть.