x23 696x469.jpg.pagespeed.ic.rh0lNeUsiSДепутати Львівської міської ради заявляють, що вже кілька місяців намагаються почути звіт міського голови Львова про використання «сміттєвих» коштів, відповідний пункт до Ухвали міської ради навіть підтримано сесією. Окрім використання бюджетних коштів запитання викликає і саме формування тарифу на вивіз ТПВ для містян, повідомляють депутати УКРОПу.

Львів залишився чи не єдиним містом в Україні де тариф на вивезення ТПВ пов'язаний не з особою, що проживає та відповідно смітить, а з квадратними метрами житлової площі. Такий «метод» нарахування застосовувався ще в Радянському союзі.

«Більшість львів'ян, отримуючи платіжні квитанції від ЛКП, бачать графу «Вивезення побутових відходів» і суму, яка залежить від квадратних метрів! Тобто, у Львові не людина утворює побутові відходи, як у більшості містах України та світі, і як рекомендує рахувати уряд, а квадратний метр! Уявімо, такий реальний випадок, дві квартири по 45 квадратних метрів. В одній проживає самотня пенсіонерка, в іншій – сім'я з п’яти осіб. За вивіз сміття платять однаково, хоча продукують різну кількість ТПВ. Ба, навіть більше, пенсіонерка доплачує за когось із тих п’яти осіб, які живуть у квартирі поруч», - коментує ситуацію депутат міської ради Ігор Зінкевич. 

Також, на думку укропівця, у такому випадку не врегульоване питання, щодо тривалої відсутності мешканців чи цілої сім’ї в квартирі – сім’я поїхала на відпочинок, людина виїхала на декілька місяців «на заробітки», а квадратні метри і далі справно будуть «утворювати» побутові відходи.

Деякі з обранців  переконані – такий порядок нарахування плати за вивіз сміття за прописаними особами – є більш сучасним, соціально-орієнтованим та унеможливить зловживання та збагачення на смітті перевізників та комунальників міста, а дії чиновників, представників ЛКП та сміттєвих перевізників, які нараховують оплату за сміття по квадратних метрах можна кваліфікувати, як системне здирництво.