0ddade87581c52b71a5aa617ac77a91eДо Львова надійшло 296 сучасних стент-систем, які закуплені за гроші держбюджету і які передбачені лише для хворих з гострим інфарктом міокарда. Про це ZAXID.NET повідомив головний спеціаліст з хірургії серця та магістральних судин ЛОДА Віталій Аверчук.

296 отриманих стен-систем за словами Віталія Аверчука, розподілили між трьома львівськими лікарнями, в яких рятують пацієнтів з гострими інфарктами міокарда: 230 стентів відправили у Львівський обласний кардіологічний центр, 55 – у Львівську міську лікарню швидкої медичної допомоги і 11 - в Львівську обласну клінічну лікарню. Хоча реальна потреба в них у 3-4 рази більша, у лікарнях їх постійно бракує.

Ця партія стент-систем - це виконання замовлення на них, які департамент охорони здоров’я ЛОДА подавав у Міністерство охорони здоров'я ще 2016 році. Коли ж надійдуть стент-системи, які замовляли на 2017 рік, наразі невідомо.

Торік на Львівщині інфаркт діагностували у 2,5 тисячі хворих. Але стент-системи могли б врятувати не всіх. Вони попереджають виникнення незворотних змін лише тоді, коли хворий звернеться по допомогу до кардіохірургів у перші години після інфаркту: бажано до 6 годин, максимум – до 12 годин. Вчасно поставлені стент-системи відновлюють кровотік по судинах і пацієнт повертається до нормального життя. Коли згаяти цей час, стент-системи уже не допоможуть.

До Львова найближчим часом має надійти ще приблизно 300 стент-систем. За словами в. о. міністра МОЗ Уляна Супрун, МОЗ ставить перед собою завдання покрити річну потребу в екстреному стентуванні на 100%.

«Цього року ми закупили понад 10 тисяч стентів, зекономивши при цьому більше ніж 50% бюджетних коштів. На заощаджені гроші плануємо дозакупити приблизно стільки ж», - заявляла в кінці серпня Уляна Супрун.