20170928 120138У Львові, в «спальному» районі, на розі вулиць Виговського-Кульпарківська, де раніше була «зелена зона», почалося масштабне будівництво. Згідно з документацією, наданою забудовниками, тут планують спорудити торгово-розважальний центр, висотою близько 12 метрів і автопаркінгом на 58 місць.

У той же час, жителі прилеглих будинків, від головного архітектора Львова отримали зовсім іншу документацію: будівництві 23-поверхового будинку, в якому може розміститися, наприклад, офісний центр.

Сьогодні незадоволені мешканці, заздалегідь анонсуючи перекриття дороги, зібралися біля опального будівництва. Туди ж приїхали кілька депутатів міськради, а також юрист з боку забудовника - фірми «Плаза-Львів» Роман Попко.

«Це не буде житловий будинок, а будинок під оренду для ресторану, пивного бару, піцерії, тобто, об'єктів для дозвілля та відпочинку. Можливо, тут на верхньому поверсі навіть спорудять басейн. Дозвіл на будівництво ми отримали в 2011 році. Договір оренди діє з 2008 року. Загалом, це буде 2-поверховий будинок з каскадною надбудовою», - каже Попко.

Але люди, які вийшли на цю невелику протестну акцію, не тільки проти 23-поверхової«свічки», але і не сильно «за» будь-який розважальний центр. Адже поруч, з усіх боків, їх оточує якщо не торговий, то розважальний комплекс, і це при гострому дефіциті на дитячі садки або, хоча б, ігрові майданчики.

«Це була« зелена зона»- галявини, де ми з чоловіком садили клумби, там же грали наші діти, але внукам вже нікуди дітися. У минулому році тут поставили будівельний паркан, потім його посунули прямо до нашого дому, почалося будівництво. За ніч вони вирили кілька ям, куди моя внучка впала. Зятю машину подряпали своїми пристосуваннями. І вдень працюють, і вночі працюють, шум-гам, поліцію викликали, але ніякого толку. Нам тут не потрібен розважальний центр: поруч колись стояв кіоск, то півночі були чутні крики», - каже Анна Возняк.

20170928 124033За словами жінки, вони звернулися до адміністрації президента до уповноваженого з прав дітей Миколи Кулеби, що в цьому районі дітям ніде гратися, а малюків - близько 50, і треба облаштувати в цьому місці дитячий майданчик.

«Але у відповідь прийшла«відписка»- звертайтеся до мерії. Але нас не чує ні мер Садовий, ніхто», - додає Анна.

Ольга Іванівна, представник громадськості, також говорить, що люди проти будівництва «висотки» в цьому місці: «У цьому році, на початку літа, тут почалися інтенсивні роботи: вивезли землю, вирили котлован, зараз проводять якісь буріння. І у нас на руках офіційний документ, який ми отримали після особистого прийому у Чаплинського - головного архітектора Львова, що будівництво заплановано на 23 поверхи. І віри в те, що що там буде 3-4 поверхи, у нас немає. Щоразу від забудовника йде нова інформація. Ми категорично проти багатоповерхівки, але,в будь-якому випадку, тут щось побудують».

В кінцевому підсумку перекриття дороги так і не відбулося, все закінчилося «домовленістю» між мешканцями та представником забудовника, за участю місцевих депутатів, що з завтрашнього дня обидві сторони почнуть переговори за участю представників міськради, щоб вирішити питання мирним шляхом і не допустити конфлікту. Тобто, забудовник повинен дати гарантії, що не «трибне» вище третього поверху, а депутати будуть стежити за тим, щоб обіцянку стримали. В протилежному випадку, будь-яку висотку обіцяють розібрати на цеглу.

Джерело: Сегодня