116363Сьогодні у Львівській обласній державній адміністрації відбулася спільна зустріч депутатів Верховної ради України різних фракцій від Львівщини з керівництвом області та міста. Головним питанням зустрічі було обговорення державного бюджету на 2018 рік. про це повідомила прес-служба ЛМР.

Під час зустрічі міський голова Львова Андрій Садовий запропонував передбачити у бюджеті держави на наступний рік кошти в сумі 2,5 млн грн на підтримку та проведення Форуму видавців, який має статус національного. Також мер наголосив на необхідності виділення коштів для збереження пам’яток архітектури, зокрема - Церкви Успіння Пресвятої Богородиці, Архикафедрального собору Святого Юра, Кафедрального собору Покрову Пресвятої Богородиці на вул. М. Грушевського.

Андрій Садовий наголосив на необхідності державного фінансування робіт з реставрації корпусів Національного університету «Львівська Політехніка», Львівського національного університету ім. І. Франка та Національного лісотехнічного університету, а також необхідності реставрації театру ім. Марії Заньковецької. Андрій Садовий звернув увагу на фінансування коледжів та профтехосвіти, які очуть передати на утримання місцевих бюджетів без надання функцій контролю чи впливу на них.

«Ви пригадуєте, міста пішли на домовленість, що з 75% ПДФО ми зменшуємо до 60%, але 100% Уряд фінансує все, що стосується освіти, медицини, культури. І почалося: там підкинули, там підкинули. До прикладу, в цьому році десь 240 млн. грн ми віддали на профтехосвіту. А який ми маємо вплив як місто на профтехосвіту? Жодного. Треба придумати, якщо профтехосвіта є важливою і місто має цим займатися, то може область брала би профтехосвіту і керувала цим процесом. Не можуть бути гроші і відсутність керування, тоді не працює, бо нема ніякої залежності. Ще нам хочуть передати коледжі – це ще 300 млн. Нам бюджету не вистарчить.

На що я просив би звернути увагу. До нас приїжджають туристи, усі говорять, що Львів - історичне середовище. Але за останні 10 років ми ні копійки не отримали на історичне середовище. Дай Бог на Церкву Юра дадуть 25 млн. грн. Театр ім. Марії Заньковецької – це сором, стільки років усі говорять, національний театр. Треба спільно об’єднатись і знайти кошти, бо там відселення мешканців, реставраційні роботи. Це можна розбити на кілька років.

Наш Національний університет ім. Івана Франка – питання по кількох корпусах, зокрема, корпусу на вул. Грушевського, на пр. Свободи, вул. Університетській. Також «Львівська Політехніка». Це будівлі, які мають загальнодержавне значення. Також Палац Бесядецьких. Ми з міського бюджету дамо 5-6 млн грн, але цього замало. Треба це питання лобіювати на державному рівні.

Ще одна річ – наш Форум видавців, якому дали статус національного. Якщо є статус «національний», то має бути стрічка, треба хоча б 2,5 млн грн передбачити в бюджеті наступного року. Це не великі кошти, але потрібні. Загальнонаціональні будівлі і збереження пам’яток архітектури – треба підтримати. Треба вставати на захист місцевого самоврядування, враховуючи постійне бажання Уряду накидати нам більше для фінансування з місцевого бюджету», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Відтак, під час зустрічі запропоновано передбачити і виділити з державного бюджету кошти на збереження пам’яток архітектурної і історичної спадщини м. Львова. Під час розмови підняли питання щодо фінансування коледжів, а також відшкодування пільгових перевезень у громадському транспорті, аби на це були передбачені кошти у державному бюджеті. Обговорено питання різниці зарплати педагогічних працівників та непедагогічних працівників, питання збільшення освітньої та медичної субвенцій, питання оперативності поставки медикаментів і препаратів тощо.

Відтак, Львівська міська рада свої пропозиції щодо фінансування з державного бюджету скерує офіційними листами.