z gaekom1 жовтня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав вперше відвідав столицю Білорусі та помолився із парафією Святого Йосифа в Мінську. Про це повідомляє прес-служба УГКЦ.

"Напевно, останній раз Митрополит Київський, Глава нашої Церкви, міг молитися зі своїми людьми на цій землі сотні років тому, ще до ліквідації УГКЦ в Російській імперіїНавіть мій великий попередник, праведний митрополит Андрей Шептицький, не мав такої можливості відслужити Архиєрейську Божественну Літургію тут, на цих землях. Я вже не згадую про роки комуністичного переслідування, де про нашу Церкву не можна було навіть згадувати. А сьогодні це стається: саме нам Господь Бог дав цю благодать і для нас, разом із нами, чинить це чудо, на яке чекали цілі покоління греко-католиків Білорусі.",- зазначив Блаженніший Святослав.

Разом із Блаженніший Святославом спільно молилися: архимандрит о. Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі, митрофорний протоієрей Василь Говера, Апостольський делегат для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, і священики Білоруської Греко-Католицької Церкви.

«Мені особливо зворушливо й трепетно стояти на цій мінській землі, звідки походить митрополит Михайло Рагоза, митрополит «Берестейського єднання», який саме звідси, з монастиря з-під Мінська, був обраний на Митрополита Київського. А він потім, як очільник Київської Церкви, відновив єдність Київської митрополії з Римським Апостольским престолом. Ця земля дихає історією, але найбільше ця земля дихає Святим Духом, Божою присутністю, тією силою, яка ніколи не покидає тих, які про цю силу просять і моляться», − вів далі проповідник.

Блаженніший Святослав додав, що цього дня, за григоріанським календарем, відзначається свято Покрови Пречистої Діви Марії. «Ми, слов’яни, згадуємо цю подію в особливий спосіб. Ця подія відбулася в Константинополі в ті часи, коли це місто переживало момент життя або смерті, бо його оточили вороги. Тоді люди пішли в храм на молитву і побачили у видінні Пречисту Діву Марію і в її руках омофор, який є частиною єпископського одягу, що символізує загублену вівцю. Вона, тримаючи цей омофор, покривала свій народ і молилася за нього», − розповів Глава Церкви.

«Ми сьогодні на цій Літургії переживаємо те саме. Навіть більше, силою і благодаттю Духа Святого у свято її Покрови ми стаємо учасниками того самого моління і нам сьогодні відкривається в цьому святі присутня між нами Діва Марія. Це видіння, це свято допомагає нам сьогодні побачити покров Богородиці, розгорнутий над нами сьогодні, зараз у цьому місці, у цьому маленькому храмі. Вона розпростерла над нами свій омофор і показує сенс і таїнственність Божественної Літургії», − додав він.

За словами проповідника, коли Церква молиться, зокрема збирається на молитву Божественної Літургії і святкує Пресвяту Євхаристію, то не просто люди моляться до Бога, але Син Божий, воплочений Бог, як Глава Церкви, молиться із своїм Тілом, у своєму тілі, за своє Тіло, яким є ми – Божий люд, Його Свята Церква. «Я думаю, що сьогодні присутність єпископа між вами показує, що Главою нашої молитви і Церкви є Він – наш Найвищий архиєрей Христос Спаситель. Він сьогодні молиться у вас, з вами і за вас. Ми сьогодні бачимо повноту Церкви небесної і земної, видимої і невидимої. Ми сьогодні відчуваємо, що ми не є покинутими людьми, забутими, маргіналізованими, зневаженими і упокореними. Бо ми зберегли те, що найбільше потрібно, – ми вміємо молитися і ми є разом, разом і з Богом», − продовжив Предстоятель УГКЦ.

«Сьогодні, повірте мені, гадаю, що тим сильним словом до вас, яке я прагну вам привезти з України, є те, що ваша мати – Київська Церква – не забуває своїх дітей. Ваша Церква-мати відчуває материнський обов’язок супроти вас», − звернувся Блаженніший Святослав до вірних.