maxresdefaultСьогодні, 6 жовтня, на стадіоні «Арена Львів» триває другий день ІІІ Міжнародного екологічного форуму «Вода та Енергія». На еко-форумі французька компанія «Egis» презентувала проект рекультивації полігону в с.Великі Грибовичі. Під час презентації представник компанії «Egis» розповів про поетапність реалізації проекту рекультивації полігону, виділив основні цілі на найближчі роки. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Проектний менеджер компанії зазначив, що пріоритетом є очищення фільтратів і рекультивація безпосередньо східного зсуву полігону.

«Нам потрібно перепрофілювати ухили полігона, щоб отримати кут нахилу, що буде стабільним в довгостроковій перспективі та підходитиме для влаштування кінцевого шару покриття. Також нам необхідно у межах проекту рекультивації перепрофілювати кінцевий купол сміттєзвалища, щоб запобігти утворенню водойм і проникненню дощової води. Цього ми зможемо досягти, якщо забезпечимо належне поверхневе водовідведення.

Важливою складовою проекту реалізації рекультивації полігону у с. Великі Грибовичі є заходи для відведення фільтрату у підніжжя сміттєзвалища та забезпечення збору фільтрату в екрановий ставок для його зберігання до його очищення на або поза межами об’єкту. Також нам потрібно забезпечити правильне збирання і відведення звалищного газу з тіла сміттєзвалища та його утилізацію через спалювання.

Ключовими питаннями в реалізації нашого проекту є заходи з охорони здоров’я, техніки безпеки, ескавації відходів, формування куполу над відходами та постійного очищення фільтрату.

Основний момент цього проекту – це метод нашої роботи. Труднощами є саме почерговість проведення робіт тому, що є певні зони зсуву, що може забезпечити нестабільність. Розробляючи цей проект, ми подумали про почерговість, щоб забезпечити надійність. Але цей полігон – це не одна суцільна зона. Тут є полігон, якому 60 років, де нижча частина – це стабільний шар відходів, який вже глибоко вкорінений і не несе ніякої нестабільності. Але є верхня частина – нові відходи, що є небезпечними, адже можлива загроза зсуву, а також постійне утворення газу. Цей газ утворюється у різних зонах полігону, його потрібно знищувати, а найбільш якісний газ, який формується у верхніх шарах, потрібно  використовувати для формування енергії.

Для відведення звалищного газу потрібно провести зонування відповідно до віку відходів, провести моніторинг для перевірки об’ємів його утворення, а також необхідно оцінити потенціал генерування електроенергії від якісного звалищного газу.

Як я вже зазначав, важливою є почерговість проекту. Ми поділили проект на певні стадії і фази:

  • Перший етап - у межах проекту ЄБРР - є пріоритетним. На виконання цієї частини нам потрібно буде 2-3 роки. Йдеться про східний зсув полігону – найбільш видиму ділянку сміттєзвалища.
  • Другий етап – всі інші ділянки Грибовицького полігону – потребуватиме 4-6 років для реалізації.

Насправді, ми розглядали різні варіанти проекту рекультивації, думали про різні варіанти очищення фільтратів. Зараз наша мета - це за 1-2 роки очистити і реалізувати частину проекту, що стосується очищення фільтратів», - зазначив проектний менеджер компанії «Egis» Крістофер Раунд.

Нагадаємо, 17 березня 2017 року у Ратуші було підписано Меморандум порозуміння між Львівською міською радою та французькою компанією Egis. Компанія підготує комплексне дослідження та стратегію міста у сфері поводження з відходами. Французька компанія «Egis» визначена консультантом ЄБРР по підготовці проекту рекультивації полігону і будівництва заводу.

Також нагадаємо, що 21 липня, Львівська міська рада та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали Угоду про наміри щодо підготовки кредитного фінансування по проекту модернізації інфраструктури ТПВ у місті Львові, що включає фінансування вдосконалення системи збору і сортування відходів, першочергових заходів з рекультивації полігону в с. Великі Грибовичі та будівництва першої черги сміттєпереробного заводу. Загалом мова йде про суму 20 млн євро кредиту та грантові кошти.

Egis - міжнародна група, яка пропонує послуги інжинірингу, проектного структурування та експлуатації. У сфері інжинірингу та консалтингу діяльність компанії концентрується на секторах транспорту, міського розвитку, цивільного будівництва, промисловості, водопостачання та водовідведення, захисту навколишнього середовища та енергетики.  

Дослідження «Міська стратегія поводження з твердими побутовими відходами для міста Львова: техніко-економічне обґрунтування інтегрованої системи поводження з ТПВ, включаючи збір відходів, переробку та утилізацію» міститиме такі складові:

- Огляд існуючої системи поводження з твердими побутовими відходами;

- Розробку Стратегії поводження з ТПВ та Генерального інвестиційного плану для Львова;

- Підготовку попереднього проекту потужностей з збору, переробки та утилізації ТПВ (в т. ч. коригування існуючого проекту рекультивації сміттєзвалища в с. Грибовичі);

- Фінансовий аналіз та аналіз закупівель щодо рішень з поводження з ТПВ;

- Оцінку екологічного та соціального впливу.

- Підготовку тендерної документації