18951351 10155007215244093 79420048515683588 nУ Львівській міськраді створять робочу групу для вирішення питання впорядкування діяльності вуличних музикантів. До кінця 2017 року робоча група повинна розглянути та проаналізувати всі пропозиції щодо їх діяльності  у Львові. 

До її складу увійшли директори  департаменту розвитку та юридичного департаменту, начальник управління безпеки міста, організатор Свята музики у Львові як представник вуличних музикантів та ініціатор нововведення Юлія Хомчин - депутат міської ради, секретар постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту.

За словами Юлії, ця тема набула широкого розголосу.

"Її обговорюють на прийомах, про неї точаться дискусії у соціальних мережах. Мистецтво вулиці повинно не відлякувати людей, а навпаки – притягувати, йти від душі, ним мають насолоджуватися. На превеликий жаль, не кожен, хто береться за це ремесло, ставить перед собою саме таку мету.  Найбільшу стурбованість проявляють мешканці центру міста. Скаржаться на постійне порушення спокою у нічний час, низький рівень виконавської майстерності та зміст їхніх творів, що нерідко є, м’яко кажучи, суперечливим.

Маючи можливість відвідати інші країни, хочу відзначити позитивний іноземний досвід. Крім залучення органів державної влади в частині виконання своїх повноважень щодо моніторингу та недопущення порушення чинних правових норм, на рівні місцевої влади створюються умови щодо легалізації відповідної діяльності.

З прикладів, що можна проваджувати і у Львові, я б виділила:

  • створення стаціонарних місць (майданчиків) для ведення такої діяльності;
  • створення інтернет ресурсів, де в режимі online можна бачити, хто, де і коли виступатиме.
  • погодження, у визначених межах, репертуару;
  • проведення атестацій шляхом прослуховування, проведення конкурсів;
  • видача дозвільних документів та встановлення плати за таку видачу;
  • захист прав та інтересів представників творчих професій, що працюють на цьому ринку;
  • встановлення відповідальності за порушення чинних норм та приписів;
  • забезпечення дотримання авторських та суміжних прав.

Вважаю, що робота з нормативного врегулювання та чіткої регламентації зазначеної діяльності сприятиме здоровій конкуренції, працюватиме на імідж нашого міста.

Свідома неможливості повного врегулювання висвітлених в зверненні запитань, як і недопустимості з боку Львівської міської ради обмежувати права громадян, передбачені Конституцією та законами України, шляхом встановлення цензури, надання привілеїв чи пільг одних особам та позбавлення прав інших. Однак впевнена, що ми та Львівська міська рада в межах своїх повноважень володіємо правовими інструментами встановити баланс інтересів всіх учасників таких правовідносин", – йдеться у зверненні Юлії Хомчин