авпапарпаорплНа території ринку «Вернісаж» у центрі Львова близько 3:00 у вівторок, 17 жовтня, невідомий почав розкопувати асфальт та рити яму за допомогою грейдера. Це помітив робітник ринку, на його запитання, хто замовив такі роботи у передранковий час, чоловік не відповів, натомість розвернув грейдер та поїхав із місця події. Про це ZAXID.NET повідомив інший вантажник, який працює на ринку Володимир.

За його словами, трактор стояв біля ринку ще з вечора, і його могли зафіксувати камери відеоспостереження, розташовані на будівлі Національного академічного драмтеатру ім. Марії Заньковецької на вул. Лесі Українки.

«Стався якийсь збій, камера відеоспостереження, яка встановлена у нас на ринку, нічого не записала, але можливо трактор зафіксований на інші камери», – сказав він.

Уранці троє підприємців, які орендують місця на ринку, виявили, що не зможуть працювати, бо територія, яку вони займають, розрита.

«Учора ми працювали, ніхто до нас не приходив і не повідомляв, що будуть проводити будь-які ремонтні чи археологічні роботи», – зазначила підприємиця Ірина Повалена. Вона додала, що підприємці непокояться, що їх намагаються усунути з території ринку.

Оскільки на початку вересня підприємців попереджали, що цієї осені археологи мають намір здійснити дослідження на цій території, сьогодні вони звернулися до «Рятівної археологічної служби» за поясненнями. Проте, як повідомив директор служби Олег Осадчук, археологи не починали роботи на території ринку «Вернісаж».

«До сьогодні ми не проводили жодних археологічних досліджень, оскільки ще не мали остаточної згоди приватних підприємців на доступ на територію дослідження», – заявив Олег Осадчук.

За його словами, управління охорони історичного середовища Львівської міськради замовило у «Рятівної археологічної служби» проведення розвідкового дослідження на території «Вернісажу» на площі 30 м2, щоб спробувати виявити рештки забудови Низького замку. Проте після спілкування із підприємцями домовилися, що роботи розпочнуться тоді, коли ті погодяться тимчасово перенести свої торговельні місця.

«Станом на сьогодні була попередня згода, але уночі сталася ця подія. На мій погляд, це – провокація, яка невідомо що передбачала. Хай цим діям дають оцінку поліція і решта органів. Археологи до цього не мають відношення. Якщо хотіли кинути тінь на археологів, то здерли асфальт не на тому місці, де ми планували проводити дослідження. І використали методи кінця ХІХ століття. Вночі приїхав трактор, почав здирати асфальт невже люди не думають що це буде помітно?», – сказав Олег Осадчук.

За його словами, у випадку виявлення решток забудови Низького замку можна було б планувати масштабніші археологічні дослідження у наступні роки з проведенням розкопок на території усього «Вернісажу» та на прилеглих вулицях.

Водночас, як повідомив представник «Муніципальної варти Львова», яка здійснює охорону ринку у денний час, Володимир Кравецький, підприємці викликали на місце події поліцію та написали заяву.

«Підприємці написали заяву, поліція зафіксувала факт розкриття землі, глибиною близько півметра. Казали, що будуть відбирати записи із камер спостереження, щоб розслідувати ситуацію», – сказав він.

У Галицькому райвідділі поліції Львова підтвердили, що отримали таку заяву, і вирішували, хто зі слідчих буде розслідувати цю справу.

Нагадаємо, навесні 2017 року Львівська міськрада дозволила облаштування паркінгу навколо ринку «Вернісаж» і Національного музею для 73 автомобілів.