fotovizok 284309e62852cb5b8a200ebb44f96035 Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького презентує новий «Експонат місяця». Рубрика «Експонат місяця» у Музеї започаткована кілька років тому з ініціативи працівників науково-фондового відділу. Раз на місяць науковці обирають найцікавіший предмет у фондовій колекції Музею і розповідають про нього людям. Про це повідомили у прес-службі ЛМР.

Цього разу музейники вирішили похвалитися унікальним експонатом – дитячим візком кінця 19 ст. Це є продукт найстарішої в світі англійської компанії  Silver Cross.

Корпус візочка виготовлений зі шкіри, парусинової матерії, тонких дощечок і прутів лози та бамбука. Рухався візок на двох парах великих металевих коліс, осі яких з'єднані двома паралельними сталевими пластинами. Практичності та зручності у використанні додавали і рельєфно виточена ручка, і спеціальний трапецієвидний ящичок для пеленок, що знаходився під основою (дном корпусу).

«Мода на візки виникла з легкої руки королеви Вікторії у 1840 р., слідом за королевою їх почали купувати всі заможні люди спочатку в Англії, а потім і по всьому світу. Про це свідчать самі назви візків: «Герцогиня», «Принцеса». У 1853 році було запатентовано візок з ручкою, а до кінця 19 століття візок отримав велику популярність», - розповідають працівники Музею.