images cms image 000001439Спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції провели кризовий моніторинг поверхневих вод в 9 створах та ґрунтів у зоні впливу полігону твердих побутових відходів (ТПВ) ЛКП «Збиранка». Про це повідомили у прес-службі Держекоінспекції у Львівській області. 

Станом на 11.10.2017 року з початку 2017 року спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю відібрано 268 проб поверхневих вод та 52 об'єднаних проб грунтів.

За результатами  проведених досліджень поверхневих вод спостерігаються наступні тенденції:

- меліоративний канал у місці сходження обвідних каналів з території сміттєзвалища за  результатами досліджень за січень та лютий 2017 року не має  впливу на річку Малехівка, а вже починаючи з березня 2017 року помітний незначний вплив даного каналу;

- річка Малехівка не чинить негативного впливу на річку Полтва, оскільки дана річка зазнає забруднень вище гирла річки Малехівка;

- річка Полтва чинить значний негативний вплив на якісний стан річки Західний Буг, однак цей вплив не пов’язаний із  полігоном ТПВ.

За результатами досліджень відібраних проб грунту, встановлено, що Грибовицьке сміттєзвалище негативно впливає на грунти у зоні безпосереднього впливу полігону. Починаючи з червня 2017 року спостерігається збільшення вмісту у ґрунтах хлоридів, кадмію, марганцю та свинцю.