22219571 1863283627320244 1480299536 oСьогодні, 25 жовтня, під час сесії Львівської обласної ради депутати заслухали інформацію щодо ситуації, яка склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал". Про це повідомляють у Львівській облраді.

Як повідомила заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак, потреба у відновленні об’єктів інфраструктури полягає в таких заходах: будівництво обходу аварійної ділянки автомобільної дороги Т-14-02 Східниця-Пісочне (113 млн грн); будівництво магістрального водогону Гірне-Дрогобич (80 млн грн); винесення повітряних ліній електропередач потужністю 220 кВ – 20 опор (21,2 млн грн); перенесення повітряних ліній електропередач потужністю 35 кВ та 110 кВ (закладання додаткових коштів за рахунок включення неврахованої частини амортизаційних відрахувань у рамках Інвестиційної програми на 2018 і наступні роки).

Відтак усього для перенесення об’єктів інфраструктури за межі гірничого відводу ПАТ “СГХП “Полімінерал” необхідно 214,2 млн грн.

Варто зауважити, що станом на сьогодні проведені такі заходи:

-Скеровано лист Прем’єр-міністру України щодо виділення коштів в сумі 214,2 млн грн з резервного фонду держбюджету з метою перенесення об’єктів інфраструктури за межі гірничого відводу ПАТ “Стебницьке ГХП “Полімінерал”.

-Підготовлено угоду та технічне завдання на проведення моніторингових досліджень в межах території гірничого відводу шахтних полів рудників №1 і № 2 Стебницького калійного родовища та території дамб хвостосховищ.

-Проведено нарадущодо вирішення проблемних питань Стебницького родовища калійних солей, під час якої доручено:

-департаменту екології та природних ресурсів укласти договір на проведення моніторингових досліджень в межах території гірничого відводу шахтних полів рудників №1 і № 2 Стебницького калійного родовища та території дамб хвостосховищ;

-ГУ Нацполіції обмежити проїзд великовантажного транспорту на автомобільній дорозі Дрогобич-Трускавець;

-департаменту з питань цивільного захисту на основі висновків науковців щодо доцільності скиду розсолів із хвостосховища в камери (пустоти) рудника №2 ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» організувати засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС.

Крім того, необхідно здійснити моніторингові дослідження в межах території гірничого відводу шахтних полів рудників №1 і № 2 Стебницького калійного родовища та території дамб хвостосховищ із наданням відповідних рекомендацій.

У свою чергу ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» має розробити та реалізувати новий проект консервації рудника № 2 і рекультивації порушень земель, а також виконати інвестиційні зобов’язання щодо відновлення роботи рудника №1 та створення збагачувального комплексу із застосуванням сучасних технологій.

Після півторагодинного обговорення, депутати вирішили, серед іншого, звернутися до Кабміну щодо створення держаної комісії з вивчення вищевикладеного питання.

Нагадаємо, що 10 жовтня депутати Львівської обласної ради з обласного фонду охорони навколишнього середовища скерували на моніторинг – 1,483 млн грн.