fa4a556a7c3a6dfdf05633dd18019c2263bb1209Сьогодні захворюваність на менінгіт у Львівській області є в 3 рази нижчою, ніж була влітку. У річному вимірі захворюваність на серозний менінгіт у області скоротилася на 20%. Про це повідомила Наталія Тімко, лікар-епідеміолог обласної інфекційної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології, пише IA ZIK.

Лікар наголосила, що спалаху епідемії менінгіту на Львівщині немає.

«Найбільш небезпечним є менінгококовий менінгіт, який викликає збудник бактерійний менінгокок. Зараз на Львівщині немає жодного випадку менінгококової інфекції, а серозні менінгіти викликаються, наприклад, ентеровірусом, вірусом кору, вірусом епідпаротиту. Таких випадків у Львівській обласній інфекційній лікарні кожного тижня є один-два. Щороку в нас таких захворювань буває від 40 до 80, як і по всій Україні. Тобто жодного спалаху епідемії на Львівщині немає», – розповіла Наталія Тімко.

Менінгіт – це запалення середньої оболонки головного мозку, яке спричиняють як бактерії, так і віруси. Втім незалежно від збудника, хвороба проявляться однаково – сильним головним болем, тошнотою, можливе блювання, підвищенням температури тіла. Вакцини від цієї хвороби є, втім не завжди безкоштовно і не від усіх видів менінгіту.

«Щодо менінгококової інфекції, вакцина є, вона рекомендована. Тобто вакцинуватися можна, але лише за власні кошти громадян. Для прикладу, на Львівщині кожного року не більше 10-20 осіб вакцинуються від менінгококової інфекції, але є ще гемофільна паличка, яка теж може викликати запалення оболонки головного мозку, від гемофільної палички вакцинація в Україні є обов’язковою, вона входить до складу багатокомпонентних вакцин. Бувають пневмококові менінгіти, вакцина від цієї інфекції є, але вона теж належить до числа рекомендованих і можна зробити вакцинацію за власні кошти. Від інших менінгітів, на жаль, на сьогодні вакцини немає», – зазначила лікар-епідеміолог.