Форпост

1 65Пам’ятник убитим полякам, пошкоджений вандалами у Гуті Пеняцькій, відновлять. Львівська обласна рада ухвалить відповідні заяви з приводу цього злочину.

«Те, що видно тут, на місці, що зроблено вандалами, зробити кувалдою однозначно не можна. Все більше вказує на вибух. І це зробили певні сили, які не хочуть україно-польського порозуміння», - наголосив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, перебуваючи на місці злочину.

Станом на сьогодні з надгробків стерли фарбу. Проте монумент по-суті потребує серйозної реконструкції. За словами Володимира Гірняка 31 січня на плановому засіданні сесії ЛОР однозначно буде прийнято рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента у Гуті Пеняцькій і не тільки.

«Спільно із польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника. Чи вдасться це зробити до 28 лютого – дня, коли сюди вшанувати жертв традиційно з’їжджається громада, не впевнений. Разом із тим маємо звернути увагу і на українські монументи, зруйновані на території Польщі. А такі факти, нажаль, також мають місце. Ми аналізували: почерк той самий як на нашій, так і на польській стороні», - зазначив Володимир Гірняк.