b5c0c965 1c70 4cb2 8942 2d7d6a60fbad
Фото: tvnwarszawa.tvn24.pl
На могилі Невідомого вояка у Варшаві, яка є місцем обов’язкового відвідування міжнародними делегаціями, з’явилася таблиця із вшануванням польських вояків, які загинули в боротьбі з УПА. Про це POLUKR.net дізнався з сайту TVN Warszawa. Таблички розмістили з ініціативи міністра національної оборони Антонія Мацєревича. Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook зауважив: це означає, що тепер у Польщі на державному рівні вшановуватимуть представників комуністичної безпеки, зокрема й тих, які знищували польських патріотів.

40464b9e 4f7a 46e3 a24d 26ee9726d760
Фото: tvnwarszawa.tvn24.pl
За словами речника Міністерства оборони Польщі Міхала Дворчика, пам’ятні таблиці, розміщені за ініціативи міністра національної оборони Антоні Мацєревича, присвячені захисникам польських поселень на Волині та у південно-східній Малопольщі. На них є дати та назви місць, де відбувалися бої між поляками й УПА та військами ОУН на Волині, у Малопольщі та Східній Люблінщині.

– Таблиці будуть розміщені за ініціативою міністра національної оборони Антоні Мацєревича. Зокрема, вони стосуються солдатів, які захищали місцеву польську громаду від українських націоналістів з ОУН та УПА – зазначив Дворчик. – З цієї нагоди також слід подякувати пану Томашу Римковському від Кукіза 15, який також клопотав про таке вшанування.

«На могилі Невідомого вояка у Варшаві (місце обов’язкового відвідування міжнародними делегаціями) з’явилася таблиця із вшануванням польських вояків, які загинули в боротьбі з УПА. Серед загиблих на теренах Польщі в боротьбі з українськими повстанцями найбільше було саме представників органів комуністичної безпеки. Тож тепер в Польщі, на державному рівні вшановуватимуться чекісти, зокрема ті на руках яких кров польських патріотів», – прокоментував цю ситуацію голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Ще в липні керівник Міністерства національної оборони Польщі зазначав, що на могилі Невідомого солдата мають встановити таблиці, що стосуються Волині, де «сталися найгірші злочини, а також ті, в яких було найкраще зорганізовано опір».

Могила Невідомого вояка у Варшаві – могила-пам’ятник на площі маршала Юзефа Пілсудського у Варшаві. Тут вшановують усіх тих, хто віддав своє життя за Польщу. Належить до національних символів.