Дивись.Інфо

meditsina i zdoroveПісля запровадження реформи в медицині сільські лікарі зможуть заробляти більше ніж міські. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

«У селах мало лікарів і на одного припадає багато пацієнтів. Це нормальна ситуація, коли замість нормальних 2 тисяч пацієнтів, є 3-4-5 тисяч. Там є зворотня проблема – потрібно більше лікарів. Ми не боїмося того, що сільський лікар матиме недостатній дохід, навпаки, він буде більший ніж у місті. Але питання в тому, чи лікар захоче туди їхати. Питання у тому, як туди запросити лікаря, і це є справа громад. У новій системі охорони здоров’я, яку ми будуємо, є така річ, як чіткий розподіл ролей: держава страхує, лікар лікує, а громада хазяйнує. Тобто, від громади залежить інфраструктура – чи є лікарю де працювати, чи є комп’ютер,  чи є йому де жити. Це справа місцевого бюджету та місцевої влади», – заявив Павло Ковтонюк.

Після запровадження першого етапу медичної реформи, кожна людина зможе обирати собі лікаря, його дохід залежатиме від кількості пацієнтів. «У нас були попередні розрахунки відповідно до старого проекту бюджету про те, що в середньому лікар отримуватиме 210 гривень за одного пацієнта. А приблизний орієнтир для лікаря – 2 тисячі пацієнтів», – розповів заступник міністра.

За його словами також все реєструватиметься в електронній системі.

«Спочатку буде реєстрація – пацієнт має обрати лікаря і зареєструватися у нього. Далі буде фіксуватися, з чим пацієнт звернувся, що було зроблено», – додав Ковтонюк.