Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/1414729.jpg'
There was a problem loading image 'images/1414729.jpg'

Zaxid.Net

1414729Львівська поліція хибно звинуватила у хабарництві депутата Львівської облради, директора Ботанічного саду ЛНУ ім. І.Франка Андрія Прокопіва. Про це свідчить рішення Личаківського райсуду Львова від 28 грудня 2016 року, яким Андрія Прокопіва визнали невинним.

Під час судових засідань з'ясувалося, що депутат облради потрапив у неприємну ситуацію через звільнену працівницю, якій помилково нарахували зарплату. Відтак гроші, які правоохоронці сприйняли за хабар, насправді були коштами, які колишня працівниця ботанічного саду не мала права отримувати і повертала назад.

В ухвалі Личаківського райсуду Львова вказано, що працівниця звернулася із заявою про звільнення ще у січні 2016 року. Однак з невідомих причин директор Ботанічного саду не повідомив про це звільнення ректорат ЛНУ ім. І.Франка, через що бухгалтерія й нарахувала зарплату колишній працівниці. Після цього директор домовився з екс-працівницею, що вона поверне помилково нараховані кошти на банківську картку. Згодом жінка перерахувала на рахунок 6000 грн, через які львівська поліція й проводила обшуки у помешканні Андрія Прокопіва.

У день затримання Прокопіва, 8 червня 2016 року, на офіційному сайті головного управління Нацполіції Львівщини з'явилося повідомлення, у якому прямо йшлося про вимагання хабаря з його боку. «Шість тисяч гривень неправомірної вигоди вимагав обранець, який також обіймає посаду керівника одного зі структурних підрозділів вишу, від підлеглого працівника. У разі одержання грошей посадовець пообіцяв не звільняти його із займаної посади. Для приховування корупційної діяльності кошти перераховувались на банківській рахунок, який зазначив депутат», – йшлося у офіційній інформації поліції.

Там також було зазначено, що депутату повідомили про підозру у одержанні неправомірної вигоди, за що йому загрожувало ув'язнення на 5-10 років.

Однак вже під час розслідування цю справу перекваліфікували з «хабарництва» на «службове підроблення і шахрайство», запідозривши директора Ботанічного саду у зумисному внесенні недостовірних відомостей про роботу звільненої працівниці. Сумарне покарання за такі дії – штраф до 5000 грн або обмеження волі на три роки.

Втім, суд закрив справу щодо шахрайства на прохання представників ЛНУ ім. І. Франка, який фігурував як потерпіла сторона. Прокурор, який і висував обвинувачення, теж підтримав клопотання про закриття справи.

Окрім того, враховуючи невелику провину по справі щодо службового підроблення, суд звільнив Андрія Прокопіва від відповідальності і по цьому епізоду обвинувачення.

Сам Андрій Прокопів відмовився коментувати ZAXID.NET судову справу, зазначиши, що не хоче повертатися до цієї історії.

Зараз Андрій Прокопів залишається депутатом Львівської облради і директором Ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка, однак після інформації Нацполіції про затримання за підозрою у хабарництві його виключили з фракції «Самопомочі» у Львівській обласній раді.

Водночас, як пояснила ZAXID.NET керівниця фракції «Самопоміч» у Львівській облраді Інна Свистун, на засіданні фракції розглянуть питання про те, чи включати Андрія Прокопіва назад до складу фракції. «У нас дуже чітка політика щодо таких випадків. Ми розглянемо цю ситуацію на засіданні фракції і зробимо окремо заяву», – пояснила Інна Свистун.