18555895 1365886550131633 8233639945996865482 nСьогодні, 22 листопада, спільнота ГО "Варта 1" у Фейсбук досягла 300 тисяч учасників. Про це повідомляє кореспондент Форпосту.

"Варта1" була створена на тлі подій Революції Гідності громадськими активістами, які не змогли залишитися байдужими. Керівником організації є Ігор Зінкевич. Після "Ночі гніву" у Львові функцію правоохоронних органів перебрала на себе активна громадськість міста. 
 
"Формально, вони нікуди не зникали, але не виконували своїх функцій. Якщо говорити про Шевченківський район, то там правоохоронці сиділи в райадміністрації і приймали тих людей, яких ми затримували. Це люди, яких ми ловили на злочинах чи правопорушеннях. До патрулювання у нашому районі за перші два тижні було задіяно близько 600 людей. Це був піший патруль і автопатруль. На раз виїжджало близько 60 автомобілів, плюс піший патруль, плюс велопатруль згодом підключився.  Міліція ще такого не бачила. Тому у нас загалом був спокій. Ми затримували дрібних хуліганів і крадіїв, але доставляли в місцеву адміністацію і міліція вже оформляла їх. Що стосується ДТП, то на дрібні аварії виїжджали ми і працівники страхових і оформляли по європротоколу, а при складних ДТП випрошували, щоб приїхали ДАІшники. Думаю, що в Україні більше нема міста, яке б мало такий досвід. «102» реально тоді не працювало, і дуже велика заслуга Ігора Зінкевича у тому, що воно таки запрацювало. Був ряд правоохоронців, які працювали з нами, не забоялися і не тікали на лікарняні. Вони були деморалізовані, бо коли ти приходиш на своє робоче місце, а воно спалене і розбите, то це дуже дестабілізує" , - розповідає голова правління "Варта 700" Наталія Шелестак.