evrejski nadgrobni plyty 6
Фото: Микола Тис/ZIK
У дворику на площі Галицькій у центрі Львова волонтери віднайшли близько 20 надгробних плит – 17 вже витягли, ще чотири потрібно розчистити. Плити використовували на господарські потреби після зруйнування єврейських поховань на Янівському цвинтарі. Про це пише IA ZIK з посиланням на керівника волонтерського центру при Всеукраїнському єврейському благодійному фонді «Хесед Ар’є» Олександра Назара.

З його слів, швидше за все, плити з нового єврейського цвинтаря. На них вказані імена померлих та дати початку і середини XX століття – 1920-1930-ті роки.

«Через Фейсбук до нашого волонтерського центру звернулися туристи з-за кордону – зі США і попросили, щоб ми звернули увагу, що те, що є така проблема. Ми почали в тому напрямку рухатися. Звернулися в міську раду. Заступник мера дав нам зелене світло, що ми можемо це робити. Домовленість була така – ми власним коштом їх добуваємо, перевозимо. Далі вони мають впорядкувати цю площу. Ці плити з нового єврейського цвинтаря на Янівському кладовищі. Його зруйнували, а плити забрали на господарські потреби при СРСР, німці це робили», – повідомив Олександр Назар.

З його слів, наразі волонтери витягнули 17 плит, ще чотири є внизу. «Сусіди кажуть, що під бруківкою, яку кілька років тому поклали, теж є плити. Наразі ми забираємо те, що видно. Бруківку чіпати не будемо, бо це буде дуже затратно», – додав О.Назар.

Він повідомив, що плити перевезуть на єврейську частину Янівського цвинтаря, який планують впорядкувати.

Як повідомлялося, 22 листопада, у внутрішньому дворику, що на площі Галицькій, 15, почали витягувати мацеви – єврейські надгробні плити, якими вкладали подвір’я. Деякі з них важать, ймовірно, поза сто кілограм.