kistky 4
Фото: Дивись.Info
Така сума додається до шкоди, завданої «діяльністю» попереднього керівництва Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод».

Сьогодні, 22 листопада 2017 року, у селі Воля-Висоцька пройшли громадські слухання, де обговорювали проект рекультивації земель поблизу Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод».  Про це повідомив Ігор Муравський, депутат Жовківської районної ради, голова комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурсів.

За його словами, на зустрічі із мешканцями села були, окрім Ганни Скіп, сільського голови Волі-Висоцької, заступник голови Жовківської РДА Любов Дунець, головний архітектор Жовківського району Орест Цап, а також проектант і представник фірми-виконавця з підготовки земель під рекультивацію.

«Проект рекультивації передбачає захоронення в облаштованому котловані викопаних із забрудненої території решток тваринного походження. Розмір котловану: 200 на 200 метрів, глибина - 2,5 метри. Над ним планують ще й насип двометрової висоти.

Окрім решток тварин, проектанти планують зняти і захоронити ґрунт (до одного метра глибиною), де ці рештки були закопані у навколишніх землях за розпорядженням чи недоглядом попереднього керівництва ветсанзаводу.

Передбачена й герметичність ями для захоронень. Вона має бути вистелена спеціальною міцною плівкою, пересипаною піском. Міцність настилу повинна бути настільки щільною, щоб по ньому могла їздити гусенична техніка.

Проект передбачає, що тваринні рештки мають бути засипані рівними шарами, що пересипані вапном. Верхній шар – затягнутий плівкою», - розповів Ігор Муравський.

Також він додав, що передбачено відвід інфільтратів і дегазацію котловану. За задумом проектантів, його територія буде огороджена. Контроль за захороненням покладається на Держпромспоживслужбу.

«Мешканці при обговоренні проекту внесли свої правки і протокольно зобов’язали Департамент екології і природних ресурсів Львівської ОДА захоронити також і рештки так званого “кагатування”, що знаходяться на території Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод». Аргументували тим, що продукти розпаду цих рештків забруднюють водоносні системи, потрапляючи в ґрунт, і отруюють криниці села Волі-Висоцької і міста Жовкви.

Кошторисна сума рекультивації - 20 мільйонів гривень. Ця сума водночас є прямим наявним доказом розміру матеріальних збитків, завданих довкіллю попереднім керівництвом Жовківської філії ДП «Укрветсанзавод». Доречно додати копії фінансових витрат, що необхідні для ліквідації забруднення навколишніх земель, як докази до уже порушеного кримінального провадження проти таких «господарників», - підсумував депутат.