23439321 1960151357329170 189380786 n 1«Львівводоканал», «Львівтеплоенерго», «Львівелектротранс» та «Залізничнетеплооенерго» – чотири комунальні підприємства-монополісти, які напряму підпорядковуються Львівській міській раді і є розпорядниками публічних коштів. Проводячи закупівлі товарів чи послуг, ЛКП мали б керуватись одними із основних принципів публічних закупівель: максимальна економія, а також відкритість та прозорість. Натомість, ці комунальні підприємствах пішли іншим шляхом і більшість своїх закупівель, які за сумою нижче встановленого порогу, проводять за процедурою звітування, тобто підписують договір з підприємцями без торгів та тендеру. Про це повідомляє «Центр громадського моніторингу та досліджень».

З метою економії виконавчий комітет Львівської міської ради у січні 2016 року  навіть прийняв відповідне рішення, яким зобов’язував свої структурні підрозділи та ЛКП проводити допорогові торги у системі ProZorro на товари та послуги починаючи від 50 до 200 тисяч гривень і на роботи від 500 тисяч гривень до 1,5 мільйона гривень.   

«Центр громадського моніторингу та досліджень» вже проводив аналіз закупівель структурних підрозділів ЛМР і виявив, що у січні-березні цього року частина цих підрозділів та ЛКП відверто ігнорувала рішення виконкому міської ради та укладали договори на товари та роботи без проведення конкурентних закупівель. Загальна сума таких зловживань становила більше як 6 мільйонів гривень.

Експертами Центру було скеровано відповідне звернення до міського голови Андрія Садового з вимогою усунути вказані порушення та заохотити свої підрозділи проводити допорогові закупівлі. Однак, отримали протилежну реакцію –  28 квітня 2017 року виконавчий комітет ЛМР вніс зміни до свого ж рішення, зазначивши, що воно «не застосовується для закупівель замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання». Тобто такі замовники, як ЛМКП «Львівводоканал», ЛМКП «Львівтеплоенерго», ЛКП «Львівелектротранс», ЛКП «Залізничнетеплооенерго»  отримали можливість закуповувати товари і послуги до 1 млн.грн., а роботи до 5 млн.грн. без проведення закупівель в системі ProZorro.

Експерти Центру проаналізували наскільки вільно почувають себе ці комунальні підприємства при здійснені закупівель товарів, послуг та робіт і чи керуються вони принципами економії. Так, на жаль, починаючи з 28 квітня ці чотири комунальних підприємства Львова вже прозвітували про 181 укладений договір. Сума цих договорів складає більш як 53 мільйони гривень.

«Львівтеплоенерго» з травня по жовтень цього року прозвітувало про 42 укладені угоди на загальну суму понад 16 мільйонів гривень. «Львівводоканал», в свою чергу, уклало 77 таких угод на більш як 21 мільйон гривень. ЛКП «Залізничнетеплооенерго» з травня по жовтень 2017 року уклало 60 угод і витратило майже 8 мільйонів гривень. ЛКП «Львівелектротранс» підписало дві угоди на суму понад 1 мільйон гривень.

«Процедура звітування не передбачає відборів чи конкурсів. Постфактум замовник звітується перед будь-ким, хто зайде на сайт Прозорро. А чому він вибрав саме цього підприємця і чи була можливість провести торги з максимальною економією, ми не дізнаємося. Натомість, допорогова процедура закупівлі дозволяє зробити конкурсний відбір, а він передбачає конкуренцію. Такі закупівлі мають в собі систему електронного аукціону, коли фірми подали свої пропозиції, але ще можуть тричі додатково знизити ціну під час тендеру», – пояснює виконавчий директор ЦГМД Юрій Кузько.

Станом на 1 листопада середня економія коштів при застосуванні процедури допорогових закупівель у 2017 році в структурі ЛКП становить близько 8%. Якщо б вищезазначені замовники застосували допорогову процедуру закупівлі, потенційно бюджет міг би зекономити близько 4 млн 300 тис. грн.