08a10c04288deb6cc02b028206d3d388 LНеупереджений аналіз принципів та методів роботи Податкової міліції свідчить про необхідність не лише зміни його назви та підпорядкування, але й докорінної перебудови підходів в організації правоохоронної діяльності в економічній сфері. Про це повідомила Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, за існуючої моделі будь-яка інформація, навіть не перевірена та не підтверджена, може стати підставою для початку кримінального провадження. При цьому 70% із них закриваються і лише 30% спрямовуються до суду.

«Так, за 10 місяців 2017 року ПМ ДФСУ порушено 1669 кримінальних проваджень за статтею 212 Кримінального кодексу України. За той же період до ПМ ДФСУ надійшло 69 актів перевірок, за якими узгоджено суми грошових зобов’язань.

Правоохоронні органи повинні протидіяти злочинним кримінальним схемам в сфері економіки, спираючись на європейський досвід застосування методології кримінального аналізу в правоохоронній діяльності. Це складна і кропітка робота, спрямована на перебудову правоохоронних органів, що займаються економічними злочинами, з репресивних на аналітичні», - зазначила Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики.

 «Сьогодні під час зустрічі з бізнес-асоціаціями було презентовано концепцію роботи нового правоохоронного органу – Національного бюро фінансової безпеки України. Було запропоновано принципово нову модель, яка передбачає спочатку проведення аналізу великих масивів інформації та виявлення схем розкрадання державних фінансів, а вже потім внесення відомостей до ЄРДР та проведення кримінального переслідування фігуранта схеми. При цьому окремі акти перевірок, експертні висновки або заяви без аналітичного висновку НБФБ не будуть підставою для початку кримінального переслідування», - додала Ніна Южаніна.