Форпост

За час декомунізації в Україні демонтовано 1320 пам'ятників Леніну і встановлено 4 пам'ятники провіднику ОУН Степану Бандері (усі на Західній Україні і всі без участі органів державної влади, зусиллями громадськості і місцевого самоврядування).

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив директор Інституту національної пам\яті  Володимир В’ятрович.

«Перейменовано 51 493 об'єкти топоніміки (вулиці, площі, сквери тощо), з них 34 згідно рішень місцевих рад отримали ім'я Степана Бандери ( у Закарпатській, Полтавській, Сумській областях та місіті Києві по 1; в Київській області - 2; в Івано-Франківській та Миколаївській по 3, в Хмельницкій - 4, в Черкаській - 8 і в Чернівецькій - 10 ), - інформує  В’ятрович.

На його думку, ці цифри спростовують міф про творення в Україні культу Бандери.

«Як історик, який тривалий час займається українським визвольним рухом у ХХ столітті, вважаю Степана Бандеру одним із визначних діячів нашого минулого, вартим вшанування. Проте спроби творити "культ Бандери" за канонами "культу Леніна" є шкідливими як для розуміння його місці і ролі в нашій історії, так і для адекватного вшанування. Але ще більш шкідливими є спроби вигадувати цей культ і представляти декомунізацію як "бандерізацію", - пише історик..