Форпост

Проект «Без броні» закликає демобілізованих учасників АТО, які повернулися до мирного життя, ділитися своїм досвідом: як це їм вдалося зробити, що їм довелося пережити й подолати після демобілізації. Всі ці історії будуть розміщені на сайті проекту в рубриці «Шлях до себе».

Про це 16 січня під час прес-зустрічі у рамках всеукраїнського проекту «Без броні»:  «Шлях до себе» - питання адаптації до мирного життя ветеранів АТО Львова», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила голова ГО «STUDENA», координаторка проекту «Без броні», громадська діячка, журналістка, ініціаторка флешмобу #янебоюсясказати  Анастасія Мельниченко.

За її словами, історія успіху – це не означає заробляння великих грошей.

«Це, може, історія як ви налагодили стосунки з родиною або ж почали робити щось, чого не робили до війни. Наприклад, писати книги, малювати картини або щось інше», - каже активістка.

На її думку, такі звичайні поради звичайних людей можуть допомогти іншим, таким же людям.


«Якщо ми весь час будемо говорити, що ці демобілізовані стали алкоголіками або дебоширами, то ці учасники АТО просто вливаються у цю негативну матрицю. Адже він – ветеран і від нього очікують саме таких дій. А ми хочемо сформувати матрицю успішної людини, яка повернулася з війни з унікальним життєвим досвідом, який влився в мирне життя», - говорить Анастасія Мельниченко.

Ці історії можна подавати до кінця січня на електронну скриньку studena.ngo@gmail.com або на сторінці http://bezbroni.net/suggested-stories є  спеціальна форма.

Автор найліпшої історії буде заохочений поїздкою у Карпати.

Також, за її словами, проект «Без броні» зібрав на своїй платформі всі ініціативи, які надають безкоштовну допомогу демобілізованим учасникам бойових дій. Для їхньої адаптації до мирного життя.

«Особливості всіх ініціативи, які є на нашому сайті, це те, що вони перевірені нашими аналітиками. Тобто всі телефони, які там подані, - чинні, сама організація працює і надає саме ті послуги, які там зазначено, і – безкоштовно, - каже Анастасія Мельниченко.

Учасники бойових дій мають лише обрати свій регіон, своє місто та послугу, яка їм потрібна. Це може бути юридична, медична, психологічна або соціальна допомога, допомога з працевлаштування або перекваліфікації і  потреба в реабілітаційних таборах.

Усього було опрацьовано та перевірено 1090 ініціатив. 530 внесли до бази.