27896012 грудня Національна рада оприлюднила результати моніторингу дотримання загальнонаціональними, регіональними і місцевими FM-радіостанціями мовних квот за перший рік їх дії. Моніторинг проводився у листопаді 2016 – жовтні 2017 рр.

Усі загальнонаціональні, регіональні і місцеві радіостанції України у 2017 році перевиконували квоту у 25% пісень державною мовою в середньому – на 13%.

“Інтегральний показник пісень українською в ефірі абсолютно всіх радіостанцій, якщо не брати до уваги Суспільне мовлення і «Країну FM», цього року становив майже 40%. Можемо стверджувати, що загалом в ефірі українських радіостанцій, крім окремих винятків, домінують українські, європейські і американські пісні”, – розповів голова Національної ради Юрій Артеменко.

Обсяг ведення передач українською мовою в ефірі всіх радіостанцій України в середньому на 35% перевищує встановлену законом квоту, яка до 7 листопада 2017 року становила 50%. 

“Перевиконання радіостанціями мовних квот свідчить про те, що їх впровадження повністю відповідає суспільному запиту. У 2017 році частка передач державною мовою значно більша, ніж того вимагає закон – 85% замість 50%”, – заявив член Національної ради Сергій Костинський.

У перший рік дії мовних квот було зафіксовано 17 порушень, 13  із них стосувалася обсягу пісень українською мовою. Загальна сума штрафів становила 1 001 956, 52 грн.

Серед 16-ти загальнонаціональних радіостанцій штрафи отримали тільки чотири. Усі вони були накладені за порушення обов’язкового обсягу пісень українською мовою. Це – «Kiss FM», «Шансон», «Ера FM» та «Люкс ФМ». Найбільший штраф отримала «Ера FM» (ТОВ «ТРК «РАДІО-ЕРА», м. Київ) – 317 438,21 грн.

Відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» санкцією за порушення мовних квот є штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.