lucija
ФОТО: E-DEM.IN.UA
У вілли за адресою Свєнціцького, 16 зникли дерев’яні конструкції даху. Про це повідомив дослідник та журналіст Олександр Волков на своїй сторінці у Фейсбук.

«Об’єкт було нами обстежено. В результаті огляду з’ясувалось, що всі дерев’яні конструкції даху цього будинку навмисне було порізано на шматки бензопилою і частково скинуто донизу, частково – залишено на горищі будинку!!! В наявності – свіжі зрізи на всіх балках та інших знищених дерев’яних конструкціях. Знищена фахверкова конструкція на фронтоні головного фасаду, її декоративні балки, консерваційне покриття даху, зроблене протягом останніх тижнів», - написав Олександр Волков.

За його словами, окільки віллу внесено до реєстру пам’яток культурної спадщини, маємо справу із навмисним її пошкодженням, а саме зі злочином передбаченим ст. 298 Кримінального кодексу:

Стаття 298. Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини
2. Умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин -
караються штрафом до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
3. Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені щодо пам'яток національного значення, -
караються позбавленням волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

«Вважаю, що Управлінню Охорони Історичного Середовища треба негайно підготувати матеріали до суду з метою притягнення теперішнього власника будинку до кримінальної відповідальності за скоєний злочин!» - переконаний Олександр Волков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що будинок на вул. Свєнціцького, 16 (віллі Люсія) опинився під загрозою зникнення.  У міській раді запевнили, що планують максимально зберегти існуючу будівлю, через що було звернення до Міністерства культури, щоб внести будинок в перелік нововиявлених об’єктів пам’яток. Поки що вілла Люсія не є пам’яткою архітектури.

«Маємо зараз розуміння керівника ОСББ в тому, що її треба зараз накрити, щоб туди всередину не затікала вода. І позицією міста є те, що історична цінність цієї будівлі має бути збережена. Власне, яким чином – на сьогодні існує ряд юридичних документів, тому це питання», - наголошував заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«В лютому 2017 року ОСББ «Свєнціцького, 16» звернулося до управління щодо надання висновків про можливість та умови здійснення містобудівних, архітектурних перетворень «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з підземним паркінгом та з вбудованими приміщеннями комерційного призначення». Отримали негативний висновок, який оскаржили у суді. Галицький районний суд розглянув справу та зобов’язав управління видати позитивний висновок щодо можливості будівництва багатоповерхового будинку.

Ухвалу суду управління отримало 20.11.2017 р. Управління готує апеляцію з зазначенням нововиявлених обставин. Управління опрацювало документацію для внесення будинку по реєстру пам’яток, яку надало для прийняття рішення в Обласне управління архітектури та містобудування. Також ОСББ «Свєнціцького, 16» звернулося в департамент містобудування ЛМР для отримання містобудівних умов та обмежень. Зі слів архітектора проекту Е. Несторовича, забудовника зобов’язали опрацювати проект детального планування території для отримання містобудівних умов та обмежень», - розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Довідка

Вілла була побудована у 1895-1896 рр. для Юзефа Ольпінського (Jozef Olpiński) на вул.Dwernickiego, 16 (конс.№39, нині вул. Свєнціцького) за проектом архітектора Івана Долинського (1852-1916).

1897 тут мешкав Юзеф Обмінський (Jozef Obmiński), цісарський радник і контролер Головної крайової каси.

1916 власницею була Scott Karolina.

1931, 1933 тут мешкав Стані́слав Лемпі́цький (Stanisław Łempicki; 1886-1947) — польський учений, письменник, професор, дійсний член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи. Чоловік польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької.

1935 власниками були Scott EIgin i tow, а мешкали тут Ćwiąkała Helena, krawcz, Kolonowski Jan, ofic. W. P., Otto Michał, ofic. W. P.

1941 мешканець Jaźwa Kazimierz.