img1120 6de3b240ca7e6a410b022cada49bacd2Львівський осередок Національної скаутської організації «Пласт» передав мешканцям міста Вифлеємський вогонь миру, 17 грудня, на площі біля Оперного театру під час відкриття міської ялинки.

Кожен охочий міг взяти участь в заході. Цього року передача вогника була в супроводі хору «Дударик».

«Вифлеємський вогонь завжди був передвісником свят, затишку і всього теплого з чим нам асоціюється Різдво. Ми хочемо, щоб цей символ миру осягнув якомога більше помешкань. Пластуни щорічно беруть на себе роль тих, хто приносить його до хат львів’ян», – зазначив голова Пласту у Львові Матвій Дух.

За словами керівника організації, скаути відвідають також сиротинці, інтернати та церкви міста, куди принесуть Вифлеємський вогонь миру.

У рамках передсвяткових традицій пластуни планують зустріч з польськими харцерами на кордоні з Польщею. Захід відбудеться 21 грудня. Також готують багато сюрпризів на Миколая для дітлахів з дитячих будинків всієї області.

Довідка

Цю прекрасну передріздвяну традицію – розповсюджувати Вифлеємський вогонь миру – започаткувала у 1986 році австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінц. Із самого початку акція планувалася з метою підтримки неповносправних дітей та усіх, хто потребує допомоги та уваги в передріздвяний час. І одразу ж цю благородну справу взяли в свої руки скаути.

Щороку представники ORF та австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме із рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський Вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, миру, злагоди і сподівання, яке мандрує із заходу на схід, долаючи кордони і єднаючи християн у переддень Різдва Христового.

По Україні Вифлеємський Вогонь поширюють члени Пласту - Національної скаутської організації України. Пластуни беруть Вифлеємський Вогонь Миру від польських скаутів і передають його українській громаді, церквам, заносять до дитячих притулків, лікарень, щоб ті, хто перебувають далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки.

У скаутському поясненні – палаючий вогник символізує очікування в період посту, повну жертовність. Світло є символом тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу. Рівночасно цей промінчик - це солідарність зі всіма, хто є далеко, солідарність з убогими, поєднання з Христом, котрий народився в убогості. Ще у XII столітті один учасник христових походів привіз це світло з Вифлеєму, як дар для своєї родини і близьких, як символ найбільшого Добра.

Ідея Вогню і його проста символіка сприйнялися українською громадою і впродовж останніх років для багатьох з нас Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового. Тому Вогнем з Вифлеєму люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану –  до 19 січня. Потім його можна погасити. Люди можуть брати Вогонь на кожну Святу Вечерю.

У попередні роки акцію передачі священного сяйва благословили Українська Греко-Католицька Церква, Українська Православна Церква Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква та Римо-Католицька Церква в Україні.