Гал-Інфо

У 2016 році на фіксованому ринку праці Львівщини кількість зареєстрованиї безробітних зменшилася з 74,7 тис. до 63,0 тис. осіб, збільшилася кількість працедавців, які заявили про потребу у робочій силі, з 52,2 тис. до 57,6 тис. одиниць зросла база вільних робочих місць і вакансій, повідомили у Львівському обласному Центрі зайнятості.

Торік служба зайнятості допомогла знайти місце праці 50,1 тис. краян, у тому числі 21,0 тис. безробітних. З числа працевлаштованих 210 осіб започаткували власну справу, отримавши одноразову виплату допомоги з безробіття. Ще 959 безробітних забезпечені роботою завдяки дії механізму компенсації витрат зі сплати єдиного соціального внеску, яким скористалися 604 працедавці. Така пільга передбачена для суб’єктів малого підприємництва, що ведуть діяльність у пріоритетних галузях економіки та створюють додаткові місця праці, а також для інших працедавців, які на новостворені робочі місця приймають безробітних з числа найбільш уразливих верств населення, у тому числі учасників АТО. Кошти повертаються щомісячно впродовж року з дати працевлаштування особи. Оскільки з січня поточного року розмір мінімальної заробітної плати не може бути меншим за 3200 грн, то величина єдиного соціального внеску стартує від 704 грн.

У разі відсутності варіантів працевлаштування на постійній основі жителям області пропонується тимчасова зайнятість. У 2016 році громадськими та іншими роботами тимчасового характеру охоплено 7,9 тис. осіб, професійним навчанням – 11,1 тис. безробітних, з котрих 93,9% після здобуття затребуваного фаху повернулися до трудової діяльності.

«Станом на 1 січня 2017 року за посередництва служби зайнятості в області роботу шукали 17,3 тис. безробітних, до уваги котрих було 2,8 тис. вакансій. На одне вільне робоче місце в середньому претендували 6 осіб, тоді як на початку минулого року було 16, – зазначила заступник директора Львівського ОЦЗ Оксана Іванчук. – Серед безробітних найбільшу частку складали законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (19,9%), а також працівники сфери торгівлі та послуг (14,2%). А найбільший попит зафіксований на кваліфікованих робітників з інструментом (24,0%) та робітників з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою устаткування і машин (17,2%)».