1451130206 den 1 500x317Сьогодні в мерії провели презентацію бюджету розвитку міста на 2018 рік. На зустрічі були присутні депутати Львівської міської ради, громадські активісти, представники різних середовищ. Як зазначила Ірина Кулинич, директор департаменту економічного розвитку, наступного року до розподілу є 1 млрд 490 млн грн. Вчора, 19 грудня, бюджет розвитку прийняли на засіданні виконавчого комітету, а в четвер – буде розглядати сесія Львівської міської ради. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

«Ми проводимо презентацію бюджету розвитку на 2018 рік. Я постараюся динамічно пояснити ті речі, які ми пропонуємо на голосування у сесійній залі в четвер. Цьогоріч сума видатків до розподілу є 1 млрд 490 млн гривень, які включають в себе гарантії, що ми вже передбачили у міському бюджеті, коли голосували за загальний фонд. Насамперед, це є наші зобов’язання по кредитах Європейського банку реконструкції і розвитку, по тих комунальних підприємствах, де ми реалізовуємо проекти: ЛКП «Львівавтодор», ЛКП «Львівелектротранс», ЛМКП «Львівтеплоенерго», ЛМПК «Львівводоканал». Також ми збільшили дохідну частину бюджету розвитку на суму реверсної дотації – 160 млн. Зазначу, що реверсна дотація – це вилучення з міського бюджету до державного бюджету і попередньо вона була на 160 млн більша, але, оскільки минулого тижня було затверджено державний бюджет, то для міста Львова ця сума була зменшена на 160 млн і ми ці кошти зарахували до бюджету розвитку.

Також, ми збільшили дохідну частину по бюджету розвитку, а бюджет розвитку формується, окрім видатків загального фонду, від продажу земель і майна комунальної власності, від сплати інвестиційних внесків наших забудовників, які будують на території міста Львова» , - зазначила Ірина Кулинич, директор департаменту економічного розвитку Львівської міської ради.

Нагадаємо, бюджет розвитку на 2018 рік менший, ніж ті показники, що були затверджені у 2017 році: до розподілу є 1 млрд 490 млн.

Основні напрямки фінансування з бюджету розвитку у 2018 році такі:

  • Громадський бюджет, який складає 25,7 млн гривень.
  • Департамент гуманітарної політики - 175 млн. З них 27,8 млн - на будівництво та ремонт закладів дошкільної освіти, передбачені кошти для завершення робіт по створенню соціального гуртожитка і реконструкції приміщення Центру «Джерело». 5 млн передбачено на обладнання у кабінетах фізики, хімії і біології; 2,3 млн - на придбання обладнання для освіти; 27 млн виключно для придбання обладнання установ охорони здоров’я.
  • На розвиток спорту - 75,7 млн. Це спортивні зали в школах, спортивні майданчики, передбачено 5 млн гривень на проектно-кошторисну документацію і початок робіт щодо спортивного комплексу на Сихові. І ще 1,5 млн гривень - на басейни.
  • На реконструкцію і реставрацію театрів буде близько 6 млн гривень; на ремонт бібліотек – понад 6 млн гривень; на капремонт приміщення медіатеки на пр. Червоної Калини – 2,3 млн гривень. По охороні історичного середовища пріоритетними напрямками будуть реставрація і ремонт балконів, храмів, фасадів пам’яток архітектури. Також передбачено 5,3 млн на початок робіт по будівлі, яка є на балансі Агенції ресурсів по вул. Галицькій, 15.
  • 21 млн гривень передбачено на благоустрій парків. Додатково на «Шевченківський Гай» - 4 млн гривень, на парк Богдана Хмельницького – 2 млн гривень, на пам’ятник Небесній Сотні два розпорядники мають в загальній сумі 15 млн гривень. Відповідно, на розробку багатьох детальних планів територій – ще 1,5 млн гривень.
  • На продовження, будівництво, капітальний ремонт доріг – 321 млн гривень (вул. Замарстинівська, Пластова, Двірцева, Чернівецька, Білогорща і два шляхопроводи по вул. Шевченка-Ковча та вул. Головатого-Сулими, а також продовження і завершення робіт по вул. Личаківській та завершення робіт по трамваю на Сихів).
  • 40 млн гривень передбачили на ліфти: на будинки ОСББ – 2 млн гривень, а 38 млн гривень передбачені по програмі на комунальний житловий фонд. На ремонт житлового фонду – 32 млн гривень.
  • Кошти, закладені на оновлення транспорту: 150 млн на придбання автобусів і трамваїв і 8,9 млн – на придбання автомобільної техніки: міська пожежна машина (5 млн гривень), техніка для ШРП (Галицький – 1 млн; Франківський – 1 млн; а інші райони по 500 тис. гривень)
  • Ще 162 млн гривень передбачено на районні адміністрації: на кожну по 27 млн гривень. Кошти на утримання і ремонти дитячих майданчиків – 1,7 млн.
  • Передбачені кошти по організації робіт по твердих побутових відходах на 2 розпорядників: ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто».
  • Розписані видатки на Рудно, Винники та Брюховичі.

Більш детальний проект бюджету можна завандажити тут.