1vap 900x723Голова транспортного комітету ВРУ, нардеп від Львівщини Ярослав Дубневич – один з найбагатших народних депутатів України. Його задекларовані фірми виграли державних тендерів на близько 500 млн грн. Водночас керувати «транспортною господаркою» братів Дубневичів допомагає депутат Львівської облради Роман Васьків. Про це йдеться у розслідуванні громадського руху «Чесно», повідомляє Львівський портал.

«Кожного разу, подорожуючи українським потягом, варто згадати, що рейки та кріплення на них, найімовірніше, виготовили на фірмах львівського мажоритарника, фігуранта антикорупційних розслідувань (ФАР) і голови транспортного комітету Верховної Ради Ярослава Дубневича», – йдеться у повідомленні.

За законодавством, тут нема конфлікту інтересів, адже народні депутати на час перебування на своїй посаді можуть передавати фірми в управління іншим суб’єктам. Отже, вони не можуть впливати на керування компаніями. Це і повідомила у коментарі журналістам прес-служба Ярослава Дубневича.

Втім зясувалося, що управління компаніями здійснюють близькі до Дубневича особи.

Громадський рух «Чесно» також надіслав запит до НАЗК, яке якраз перевіряє чиновників на предмет конфлікту інтересів. Агентство повідомило, що п’ять фірм – ТОВ «Гарант-Львів», ТОВ «ФК «Енергія-інвест», ТОВ «АП «Львівське», ТОВ «НВП «Корпорація КРТ» — Дубневич передав в управління ФОП Васьківа Р. І.

«Йдеться про депутата Львівської обласної ради Романа Васьківа. Останній відомий також як начальник юридичного відділу «Корпорації «КРТ» братів Дубневичів», – повідомляє «Чесно».

256214616485412
Ось що закуповують за тендерами у ТОВ «Корпорація КРТ», яке належить Дубневичу
Водночас стало відомо, що  раніше у Ярослава Дубневича була ще одна фірма — ТОВ «Корпорація «Колійні ремонтні технології», яка дала назву фірмі-клону з декларації.

«Її продали професійним ліквідаторам з Харкова, змінили назву на ТОВ “Східні колійні системи” і закрили у 2014 році через банкрутство. Утім, за 2008-2011 роки ТОВ «Корпорація «Колійні ремонтні технології» виграла тендерів у компанії «Укрзалізничпостач» на 2,86 млрд грн», – йдеться у розслідуванні.

У той же час Рух «Чесно» не виявив юридичних осіб, пов’язаних з транспортом, у деклараціях і поза ними у народних депутатів: Вадима Підберезняка, Дмитра Лінька, Віталія Корчика, Миколи Кадикала, Олександра Сугоняка, Сергія Євтушка, Ігоря Васюника та Ігоря Побера.

Водночас, що приховує мажоритарник із Київщини Руслан Сольвар, народний депутат з фракції БПП з Миколаївщини Борис Козир, народний депутат з фракції БПП з Одещини Олександр Урбанський, нардеп Олександр Пономарьов з групи «Воля народу», а також нардепи із орбіти Ахметова: екс-«регіонали» Володимир Гусак і Олексій Білий можна прочитати тут.

Раніше  міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що за підсумками 2016 року орієнтовна вартість закупівель ПАТ «Укрзалізниця» в компаній народних депутатів України Ярослава та Боглана Дубневичів складала близько мільярда гривень. Окрім того стало відомо, що «Укрзалізниця»накупила бракованих запчастин на 20 мільйонів

Згодом повідомлялося, що зловживаннями Дубневичів в «Укрзалізниці» займеться НАБУ. А тодішній керівник УЗ Войцех Балчун визнав монополію Дубневичів та перевів стрілки на НАБУ, прокуратуру і СБУ.

Після цього НАБУ дали доступ до документів залізниці для розслідування змови з Дубневичами.

Також відбулися обшуки у офісі Дубневичів у Львові. Зокрема стало відомо, що мова про корпорацію КРТ, яка співпрацювала з фірмою, що ухилялась від сплати податків.

Після гучних викриттів Омелян назвав «конфліктом інтересів перебування Дубневича на посаді глави транспортного комітету Ради».